Həzm sisteminin sağlamlığı bədənin ümumi sağlamlığında mühüm rol oynayır. Onun işinə təsir edən əsas amillərdən biri mədə-bağırsaq traktımızda məskunlaşan faydalı bakteriyalardır. Onlar yeməyi həzm etməyə, qida maddələrini mənimsəməyə və toxunulmazlığı dəstəkləməyə kömək edir. Bu yazıda həzm üçün faydalı bakteriyaların maksimum miqdarını ehtiva edən beş qidaya baxacağıq.

1. Fermentləşdirilmiş süd məhsulları. Kefir, xama, kəsmik və digər fermentləşdirilmiş süd məhsulları probiyotiklərin - həzm sisteminin işini yaxşılaşdırmağa kömək edən canlı mikroorqanizmlərin əla mənbəyidir. Onlar sağlam bağırsaq mikroflorasını bərpa etməyə və saxlamağa kömək edir.

2. Duzlu və turşu tərəvəzlər. Turşu və ya mayalanmış kələm, xiyar, pomidor və digər tərəvəzlərdə çoxlu miqdarda probiotik bakteriya var. Onlar immunitet sistemini gücləndirməyə, həzmi yaxşılaşdırmağa və disbiyozun inkişafının qarşısını almağa kömək edir.

3. Sarımsaq və soğan. Sarımsaq və soğanın tərkibində prebiyotiklər var - bağırsaqlarda faydalı bakteriyalar üçün qida kimi xidmət edən maddələr. Onlar faydalı mikroorqanizmlərin böyüməsini və çoxalmasını təşviq edir, həzm sisteminin fəaliyyətini yaxşılaşdırır.

4. Fermentasiya olunmuş qidalar. Kvas, pendirlər və digər fermentləşdirilmiş qidalar həzmi normallaşdırmağa kömək edən çox miqdarda faydalı bakteriya və fermentləri ehtiva edir. Onlar yeməyi həzm etməyə, qida maddələrinin udulmasını yaxşılaşdırmağa və mədə və bağırsaqların işini asanlaşdırmağa kömək edir.

5. Bal və propolis. Bal və propolis iltihab əleyhinə və antibakterial xüsusiyyətlərə malikdir. Onlar həzm sisteminin işini yaxşılaşdırmağa, iltihabı azaltmağa və patogen bakteriyaları yatırmağa kömək edir.

Həzm üçün faydalı olan bakteriyalarla zəngin qidaları müntəzəm olaraq yemək mədə-bağırsaq traktını sağlam saxlamağa və bütün orqanizmin fəaliyyətini yaxşılaşdırmağa kömək edəcək.

Nurlan