Biokimyaçı Lyudmila Polikarpova hesab edir ki, borş insan orqanizminə müsbət təsir edir və gözəlliyi və gəncliyi qorumağa kömək edir.

“Gəlin ondan başlayaq ki, sümük bulyonunun dəyərini çox qiymətləndirmək çətindir. Sümüklər bişirildikdə bədənimiz üçün lazım olan qidaları qaynadır. Kollagen, jelatin, zülallar və amin turşuları birləşdirici, qığırdaq və sümük toxumasına müsbət təsir göstərir, oynaqların, bağların və vətərlərin fəaliyyətini yaxşılaşdırmağa kömək edir”, - deyə ekspert izah edib.

Mütəxəssisin sözlərinə görə, ətin tərkibində olan dəmir əzələlər və qan üçün lazımdır. Borşda olan tərəvəzlər həzmi yaxşılaşdıran, maddələr mübadiləsini sürətləndirən və xolesterinin səviyyəsini azaltmağa kömək edən lif ehtiva edir.

“Kökdə yaşlanma prosesini yavaşlatan bir antioksidan olan beta-karotin var. Sarımsaq və soğanın tərkibində efir yağları, fitonsidlər, mikroelementlər və vitaminlər var. Onlar zərərli infeksiyalara qarşı immunitet sistemini gücləndirməyə kömək edir, antibakterial xüsusiyyətlərə malikdir və bağırsaq parazitləri ilə mübarizədə effektivdir”, - deyə Polikarpova əlavə edib.

Fərid