Ağ çiyələk hələ də çoxları üçün maraq doğurur. Hər kəs bunu sınamayıb və ya rəflərdə görməyib. Bu çiyələklər supermarketlərdə cəmi bir neçə il əvvəl peyda olub və indi hər kəs onları tapıb sınaya bilər. Biz sizə onun haradan gəldiyini, necə və nə ilə yeyiləcəyini, turş olub olmadığını söyləyəcəyik.

Bu yetişməmiş giləmeyvə deyil. Ağ çiyələklər selektiv yetişdirmə və ya xüsusi genin daxil edilməsi (genetik modifikasiya və ya GMO ilə qarışdırılmamalıdır!) yolu ilə hazırlanmışdır. Ağ çiyələklər adi çiyələklərlə eyni toxumlara və yaşıl gövdələrə malikdir, lakin onlar uzunömürlü giləmeyvələrdə olan rəngdən kifayət qədər məhrumdurlar. Yeri gəlmişkən, bu xüsusiyyət sayəsində bu növ çiyələk qırmızı piqmentə allergiyası olan insanlar üçün idealdır.

Ağ çiyələklər Çili və Virciniya çiyələklərinin vətəni olan çiyələklərin kəsişməsi ilə hazırlanmışdır. Bu mədəniyyətdə qırmızı rəngdən məsul olan gen bəzən itirilirdi. Daha doğrusu, belə çiyələklər sadəcə olaraq Fra a1 adlı zülal istehsal etməyiblər, buna görə də içindəki ağ rəng qırmızıya çevrilib.

Bu gün ağ çiyələyin 50-dən çox növü var. Ən yaxşı və ən bahalı çeşid Yaponiyada yetişdirilən və 2012-ci ildən bazarda olan White Jewels çeşididir. Onu inkişaf etdirən fermer və bitki yetişdiricisi Yasuhito Teshima, qırmızı həmkarlarından daha şirin dad, ən böyük ölçü və daha solğun rəng əldə etmək üçün müxtəlif növ çiyələkləri keçərək illər keçirdi. Bu çeşidin bir giləmeyvəsinin qiyməti 10 dollara çatır, lakin bilicilər tərəfindən yüksək qiymətləndirilir.

Ağ çiyələk həmişə qırmızıdan daha bahalıdır, çünki onlar daha incə və yetişdirilməsi çətindir. Çox vaxt günəş işığına məruz qalmamaq üçün qapalı yerlərdə yetişdirilir. Bütün bunlar məhsulun son qiymətinə daxildir.

Fərid