Bəzi qidalar düzgün saxlanıldıqda illərlə, hətta limitsiz müddət ərzində xarab olmur. 

Foodinfo.az xəbər verir ki, onlar həm təbii qoruyucu xüsusiyyətlərinə, həm də tərkibində mikroorqanizmlərin çoxalmasına mane olan maddələrə görə uzunömürlü sayılır.

1. Bal

Min illərlə də qalsa, bal xarab olmur. Tərkibində suyun az olması və antibakterial xüsusiyyətləri onun limitsiz raf ömrünə sahib olmasını təmin edir.

2. Duz

Təbii qoruyucu xüsusiyyətlərə malik olan duz mikrobların çoxalmasına imkan vermir. Əsrlərlə istifadə oluna bilər.

3. Ağ düyü

Quru və qaranlıq şəraitdə saxlanıldıqda ağ düyü on illərlə öz keyfiyyətini itirmir.

4. Qarğıdalı nişastası

Nişasta hava ilə təmas etmədikcə və nəm çəkmədikcə sınırsız müddət ərzində istifadə oluna bilər.

5. Şəkər

Toz, qranul və ya kublar şəklində olan şəkər heç vaxt xarab olmur. Sadəcə rütubətdən qorumaq kifayətdir.

6. Quru paxlalar və lobya

Sərt qabıqlı paxlalar və lobya illərlə qalaraq qida dəyərini saxlayır.

Bu qidalar həm təbii saxlanma xüsusiyyətləri, həm də düzgün şəraitdə qorunduqda limitsiz müddət ərzində istifadə oluna bilməsi ilə diqqət çəkir.