Ət sağlamlığı qorumaq üçün vacib olan zülal və dəmirin mühüm mənbəyidir. Bununla belə, bütün ət növləri eyni dərəcədə sağlam deyil. Bəzi ət növlərində yüksək miqdarda yağ və əlavə konservantlar var ki, bu da orqanizmə mənfi təsir göstərə bilər. Bu yazıda sağlamlığı yaxşılaşdırmaq üçün ən faydalı və tövsiyə olunan ətin hansı növlərinə baxacağıq.

1. Toyuq əti

Toyuq əti ən məşhur ət növlərindən biridir və bunun üçün yaxşı səbəb var. Toyuq az yağlı və zülalla zəngindir. Tərkibində bədənin normal fəaliyyəti üçün zəruri olan B vitaminləri, dəmir və sink də var. Toyuq göğsü ən az yağ ehtiva etdiyi üçün istehlak edilməsi tövsiyə olunur.

2. Dana əti

Dana əti başqa bir sağlam protein, dəmir və sink mənbəyidir. Tərkibində sinir sisteminin işini normallaşdırmağa kömək edən B12 vitamini də var. Dana əti az miqdarda doymuş yağ ehtiva edir, bu da sağlam qidalananlar üçün ideal seçimdir. Bu ət xüsusilə uşaqlar üçün əzələlərin və skelet sisteminin düzgün inkişafı üçün tövsiyə olunur.

3. Balıq

Balıq ürək sağlamlığını qorumaq və ürək-damar xəstəlikləri riskini azaltmaq üçün vacib olan keyfiyyətli protein və Omeqa-3 yağ turşularının mənbəyidir. Omeqa-3 turşuları ilə zəngin olan qızılbalıq və ya cod kimi dəniz balıqları yemək tövsiyə olunur.

4. Mal əti

Mal əti zəngin protein, dəmir, sink, B vitaminləri və selenium mənbəyini ehtiva edir. O, həmçinin fiziki aktivliyi və əzələ böyüməsini artırmaq üçün faydalı ola biləcək yaxşı bir kreatin mənbəyidir. Yağ qəbulunu minimuma endirmək üçün yağsız mal ətini istehlak etmək tövsiyə olunur.

5. Quzu

Quzu ətində yüksək miqdarda protein, dəmir və B vitaminləri var, lakin unutmayın ki, quzu digər ətlərlə müqayisədə doymuş yağda da yüksəkdir. Bu növ ətin bişirilməsinin ən yaxşı yolu kömür üzərində bişirməkdir.