Hamımız eşitmişik ki, kəsmik çoxlu kalsium ehtiva etdiyi üçün dişlər və sümüklər üçün faydalıdır. Həm də mədə-bağırsaq traktının fəaliyyətini yaxşılaşdırır və laktik turşu bakteriyaları səbəbindən bağırsaq hərəkətliliyini normallaşdırır. Xüsusilə təcrübəli kəsmik ustaları onu hətta qızdırır və yanıqlara tətbiq edirlər ki, daha tez sağalsınlar. Bundan sonra kəsmikin hətta sağalmaz xəstələri də ayağa qaldıra biləcəyini öyrənsək, təəccüblənməyəcəyik. Xeyr, biz kəsmikin əleyhinə deyilik, sadəcə olaraq onun faydalarının şişirdildiyini və hər kəsin yeyə biləcəyini öyrənmək qərarına gəldik. Axı kəsmik ala bilməyənlər var?

Sümük probleminiz varsa, kəsmik mütləq zərər vermir. Ancaq biri kifayət etməyəcək. Çünki sümük sağlamlığına təsir edən təkcə kalsium deyil.

Mütəmadi olaraq kəsmik yeyirsinizsə, koroner ürək xəstəliyi riskini azalda, xolesterol səviyyəsini normallaşdıra və qan damarlarını gücləndirə bilərsiniz. Kəsmikdən sistemli istifadə ilə qanda hemoglobin yüksəlir, sinir sisteminin fəaliyyəti yaxşılaşır, yüksək təzyiq riski azalır.

Kəsmikdə olan metionin bədəndə yağların yandırılmasından məsuldur. Bu, normal çəki saxlamağa və daxili orqanların, o cümlədən qaraciyər və ürəyin piylənməsinin qarşısını alan bir amin turşusudur. Yağsız kəsmik arıqlamaq üçün ən yaxşısıdır, lakin onun enerji dəyərinin də az olduğunu nəzərə almaq lazımdır. Buna görə də gücünü artırmaq üçün daha çox yemək məcburiyyətində qalacaq. Vitaminlərə gəldikdə (xüsusən A, D və E), onlar ümumiyyətlə az yağlı kəsmikdə yoxdur.

Hamilə qadınlar üçün kəsmik yemək mümkündürmü?

Yalnız mümkün deyil, həm də lazımdır! Hamilə qadının cəsədi üçün kəsmik mühüm rol oynayır, çünki sümüklərin qurulması və bütövlükdə dölün düzgün yetişməsi üçün lazımdır. Tərkibində uşağın sinir, immun və hematopoetik sistemlərinin sağlam formalaşmasına kömək edən fol turşusu var. Eyni zamanda, həkimlər hamiləlik dövründə yağ tərkibi 5% və 9% olan kəsmik yeməyi məsləhət görürlər.

Kəsmik az miqdarda əks göstərişlərə malikdir. Əsasən, bunlar şəxsi dözümsüzlük, süd zülalına və böyrək xəstəliklərinə qarşı allergiyadır (yüksək protein tərkibinə görə kəsmik ifrazat sisteminin orqanlarını yükləyir). Əgər sizdə piylənmə və ya ateroskleroz varsa, kəsmiklə də daha diqqətli olmalısınız.

Nurlan