Səhər yeməyi tələbələr üçün ən vacib yeməkdir. Səhər yeməyini mütəmadi olaraq yemək vərdişinə çevirməli və imtahan günü səhər yeməyi unudulmamalıdır. Bütün gecəni oruc tutduqdan sonra bədənimiz və beynimiz günə başlamaq üçün təcili olaraq enerjiyə ehtiyac duyur, ona görə də səhər yeməyi yemədikdə diqqət daha tez dağılır, baş ağrıları və yorğunluq yaranır. Kifayət qədər enerji və qida təmin edən səhər yeməyində içki olaraq süd, təzə sıxılmış meyvə şirəsi, pendir, yumurta, bir neçə dilim çörək, bəkməz-tahini, zeytun, pomidor, yaşıl bibər, xiyar, cəfəri və ya digər yeməklər kimi dörd qida qrupundan ibarət yeməklərdən ibarət menyu olmalıdır.

 Foodinfo.az xəbər verir ki, təhsil alarkən şəkər və şəkərli qidalar, cips, qoz-fındıq, qazlı içkilər əvəzinə süd, qatıq, südlü desertlər, çörək arasında pendir, təzə sıxılmış meyvə şirələri, təzə meyvə-tərəvəz və quru meyvələrə üstünlük vermək vacibdir.

  Açıq yeməklər kifayət qədər təhlükəsiz və təmiz deyil. Bundan əlavə, uyğun şəraitdə saxlanmadığı üçün tez xarab olma riski daşıyırlar. Bu səbəbdən açıq yerdə, xüsusən də məktəb ətrafında satılan qidalar qəti surətdə alınmamalıdır.

  İmtahandan bir gün əvvəl quru paxlalılar kimi qaz əmələ gətirən qidaların, yüksək lifli və yağlı qidaların istehlakına diqqət yetirilməlidir.

  Camaat arasında şəkər və şəkərli qidaların diqqəti və qavrayışı artırdığına dair yanlış inanclar var. Lakin karbohidratlarla zəngin olan bu qidalar rahatlamaya səbəb olur. Buna görə də imtahandan əvvəl və imtahan zamanı şəkər və konfet kimi sadə şəkərlər yerinə kişmiş, gavalı, quru əncir kimi qidalara və ya A və C vitaminləri ilə zəngin olan təzə meyvə və tərəvəzlərə üstünlük verilməlidir.  

 Bişmiş və ya ızgara balıq, toyuq, ət, yumurta, fındıq, fıstıq və qoz istehlak edilməlidir. Tərkibindəki zülal sayəsində bu qidalar oyaq qalmaq və enerjini tam istifadə etmək imkanı verir və onların tərkibindəki yağ turşuları beyin hüceyrələrinin fəaliyyətində mühüm rol oynayır.

  İmtahan zamanı susuzluğa səbəb olacaq yağlı və duzlu qidalardan uzaq durulmalı, imtahan zamanı su istehlakı ilə yanaşı təzə sıxılmış meyvə şirəsi istehlakının həm maye ehtiyacını qarşılayacağı, həm də konsentrasiyanı artıracağı unudulmamalıdır.

Tərkibində kofein olan qidalar adrenalin ifrazına səbəb ola bilər və bununla da stress səviyyəsini artırır. Bu səbəbdən gündəlik qəhvə istehlakını maksimum 2 fincan qəhvə/çay ilə məhdudlaşdırmaq vacibdir.