Yeni bir akademik nəşrə görə, getdikcə artan göbələklər qida zəncirinə "dağıdıcı" təsiri dünyada bütün məhsullar üçün əhəmiyyətli təhlükədir.

Ümumiyyətlə, mikroorqanizmlərə gəldikdə, biz insanları birbaşa xəstə edən patogenlərə, xüsusən də bakteriya və viruslara diqqət yetiririk. Qarğıdalı ləkəsi və qara pas bizi Ebola virusu və ya E.coli bakteriyaları qədər qorxutmur. Ancaq elmi məlumatlar göstərir ki, biz bu xəstəliklərdən qorxmalıyıq.

Bu xəstəliklərin kənd təsərrüfatına təsiri onsuz da çox ağırdır. Dünyadakı istehsalçılar göbələk infeksiyaları səbəbindən hər il məhsullarının 23%-ni itirirlər. Üstəlik, məhsul yığımından sonra 10-20% əlavə itki var.

Düyü, buğda, qarğıdalı, soya və kartof dünyada əsas kalori mənbəyi olan ilk 5 kənd təsərrüfatı məhsuludur. Bu 5 kənd təsərrüfatı məhsulunun göbələk xəstəlikləri səbəbindən itkisi 600 milyondan 4 milyarda qədər insanı hər gün 2000 kalori qida ilə təmin etməyə kifayət edir.

İqlim dəyişikliyi səbəbindən hava istiliyinin artması səbəbindən bəzi göbələk növləri daha geniş yaşayış yeri tapa bilir. Buraya əsas qida hesab edilən kənd təsərrüfatı bitkilərini təhdid edən göbələklər daxildir.

İnsan fəaliyyətinin göbələk təhlükəsinə digər təsiri genetik cəhətdən oxşar kənd təsərrüfatı məhsullarının monokulturası (monokultura) olmuşdur. Bu məhsulların göbələk epidemiyalarına qarşı çox həssas olduğu bilinir.

Nərmin