
Uzunömürlülük fenomeni hələ də alimlərin diqqət mərkəzindədir və ən çox müzakirə olunan mövzulardan biridir. Foodinfo.az bildirir ki, Cörc Meyson Universitetinin Sistem Biologiyası Məktəbinin professoru, biolog Ança Baranova aif.ru-ya açıqlamasında 100 yaşına çatmaq üçün ən vacib amilin sosial əlaqələr olduğunu vurğulayıb.
Professorun sözlərinə görə, adətən uzunömürlülük “mavi zonalar”la – Okinava, Sardiniya kimi uzun yaşayan insanların sıx olduğu bölgələrlə əlaqələndirilir. Lakin statistika göstərir ki, dünya üzrə centenarianların (100 yaşdan yuxarı yaşayanların) ən yüksək faizi Okinava deyil, Yaponiya prefekturası Şimanədədir. Həmçinin ABŞ-da da iki “mavi zona” mövcuddur ki, bu, uzunömürlülüyün yalnız ada mühitindən asılı olmadığını göstərir.
Baranova qeyd edib ki, uzunömürlülüyə təsir edən iki əsas amil var: birincisi, genetik faktordur. Bu amil doğuşdan gəlir və insan tərəfindən idarə edilə bilməz.
İkinci və daha önəmli, idarə oluna bilən faktor isə sosial əlaqələrdir. Mütəxəssis bildirib ki, bütün “mavi zonalarda” uzun yaşayan insanlar tək deyildilər; onlar yaxınları, ailə üzvləri və dostları ilə davamlı, demək olar ki, gündəlik ünsiyyətdə olurdular və bu da onların fiziki və psixi sağlamlığını dəstəkləyirdi.
Professor əlavə edib ki, uzunömürlülər cəmiyyətdən təcrid olunmamış, əksinə sosial şəbəkəyə inteqrasiya olunmuş insanlar idilər. Bu da göstərir ki, sağlamlıq və uzunömürlülük üçün qidalanma və fiziki aktivlik qədər sosial həyat da vacib rol oynayır.