Sarımsaq kəskin, ədviyyatlı dadı və iştahaaçan qoxusu olduğu üçün bir çox milli mətbəxlərdə məşhur olan tərəvəzdir. Sarımsağın vətəni Xəzər dənizinin şərq sahilindən Qərbi Çinə qədər Orta Asiyanın bir hissəsidir. Oradan bütün Avropaya yayıldı. Bu gün sarımsaq bütün dünyada məşhurdur. Amma tərkibində sarımsaq olan qablar yedikdən sonra insanda ağız qoxusu yaranır.

Foodinfo.az xəbər verir ki, dietoloq Veronika Qusakova qoxunun allicinə görə yarandığını qeyd etdi. Xarakterik aromanın səbəbidir və sarımsaq istehlak edildikdə, allicin və onun məhsulları ağız boşluğundakı hava sensoru reseptorları tərəfindən tanınır. Bu, xoşagəlməz bir qoxunun meydana gəlməsinə səbəb olur.

Allisin bütöv bir baş sarımsağın tərkibində olmayan kükürd tərkibli birləşmədir, lakin bir mixək əzsəniz və ya kəssəniz, zədələnmiş toxumada alliin liaz fermenti işləməyə başlayır və bu, allini allisinə çevirir. Sarımsağa qarşı dözümsüzlük, allergik reaksiyalar və mədə-bağırsaq traktının pozulmasına səbəb ola bilər. Digər tərəfdən, o, trombositlərin yığılmasının qarşısını effektiv şəkildə alır və bir çox növ göbələkləri və bakteriyaları, o cümlədən antibiotiklərə davamlı olanları öldürür.

Xoşagəlməz qoxudan qurtulmağın əsas yolu çoxlu maye qəbul etmək və ağız boşluğunun düzgün gigiyenasına riayət etməkdir. Dişlərinizi fırçalamaq, diş ipindən istifadə etmək və ağız təravətləndiricilərindən istifadə sarımsaq qalıqlarını ağzınızdan çıxarmağa kömək edəcək.

Diyetoloq hesab edir ki, müntəzəm olaraq kifayət qədər su içmək allicinin yuyulmasına və sarımsağın qoxusunun yox olmasına kömək edir. Saqqız və lozenjlər də tüpürcək istehsalını stimullaşdırır, bu da allicini yuyur və qoxunu azaldır.

Leyla