
Qara gavalı — dadlı və faydalı məhsuldur, rasiona daxil etmək sağlamlığa müsbət təsir göstərir. Foodinfo.az xəbər verir ki, Championat.com-a istinadən, bu məhsul həzm sistemini yaxşılaşdırır, ürək və sümükləri möhkəmləndirir, immuniteti gücləndirir, çəkini tənzimləyir və qan şəkərinin sabitliyinə kömək edir. Lakin onun düzgün istifadəsinə diqqət yetirmək vacibdir, əks halda orqanizmə zərər verə və vəziyyətin pisləşməsinə səbəb ola bilər.
Qara gavalının istifadəsinə bir sıra məhdudiyyətlər mövcuddur:
Bəzi hallarda allergik reaksiyalar yarada bilər. Əgər bu məhsula allergiyanızın olub-olmadığını bilmirsinizsə, az miqdardan başlayın və vəziyyətinizi izləyin.
Qara gavalı kifayət qədər kalorili məhsuldur — 100 qramda təxminən 240 kkal var.
Həddindən artıq istehlak edildikdə mülayim laksativ təsir göstərə bilər.
Şəkərli diabet xəstələri üçün gündə iki-üç meyvə ilə məhdudlaşdırmaq tövsiyə olunur.
İrritabl bağırsaq sindromu (İBS) zamanı xroniki fazada qara gavalının istifadəsi simptomların güclənməsinə səbəb ola bilər.
Qara gavalını necə düzgün istifadə etmək olar?
Gündə üç-dörd ədəd qara gavalı yemək kifayətdir. Seçərkən mat və möhkəm, kimyəvi parıltısı olmayan meyvələrə üstünlük verin.
Onu həm qəlyanaltı kimi, məsələn, qoz-fındıq və ya çörək ilə birlikdə, həm də tam yeməklərin tərkibində istifadə etmək olar: yulaf və süd məhsullarında, ət yeməklərində dad artırmaq üçün, həmçinin uşaqlıqdan tanış olduğumuz kompot və dəmləmələrdə bağırsağın işini yaxşılaşdıran vasitə kimi.
Beləliklə, qara gavalı həm faydalı, həm də dadlı məhsuldur, amma düzgün miqdarda və diqqətlə istifadə edilməlidir.