Rusiya Milli Dietoloqlar Cəmiyyətinin üzvü Yuliya Zinçenko aif.ru-nun bu sualını cavablandırıb:

O, bildirib ki, pəhrizdə olan hər kəs bilir: elə bir an gəlir ki, özünüzü dadlı bir şeylə sevindirmək çox vacibdir, əks halda nasazlıq qaçılmazdır. Panikaya ehtiyac yoxdur. Özünüzü əzizləmək üçün bir yol var, lakin eyni zamanda bütün əvvəlki səyləri və nəticələrini pozmayın. Bütün növ şirin desertləri iki böyük qrupa bölmək olar: şəkərli və unlu. Arıqlamaq zamanı sonuncunu unutmağı məsləhət görürəm. Və əsas sirr: pəhrizdə kifayət qədər miqdarda protein varsa, daha az və daha az şirniyyatlara can atırsınız.

Unlu desertlərə peçenye, zəncəfil çörəkləri, muffinlər, vaflilər və sair daxildir. Bu məhsulların tərkibinə baxsaq, şəkər, un, yumurta, yağ və ya marqarin qarışığı görəcəyik - bütün bunlar mütləq rəqəminizə və sağlamlığınıza fayda verməyəcək.

Şəkərli desertlərə marmelad, karamel, zefir, quru meyvələr daxildir - bu şirniyyatlara daha çox üstünlük verilir. İcazə verilən şirniyyatların siyahısında birinci yerdə marmelad durur: gündə 25-30 qram yeyə bilərsiniz (100 qramda kalori miqdarı 300 kaloridir). İkinci yerdə 100 qramı 300-320 kalori olan şəkərsiz zefirdir. Üçüncü yerdə isə zefir (100 qrama təxminən 350 kalori).

Şokolad arıqlayarkən də yeyilə bilər, lakin o, qoz-fındıq, kişmiş və digər qatqılar olmayan, ən azı 70 faiz kakaolu bar olmalıdır. Və gündə 15 qramdan çox deyil.

Nurlan