Uppsala Universitetinin alimləri sağlam olmayan qidaların yuxuya təsirini öyrənmək üçün araşdırma aparıblar.

Tədqiqatda çəkisi normal olan 15 sağlam gənc iştirak edib. İştirakçılardan eyni sayda kalori ehtiva edən, lakin şəkər, doymuş yağ və işlənmiş qidalarda fərqlənən sağlam və qeyri-sağlam pəhrizlər yemək istənilib.

Bir həftə ərzində könüllülər pəhrizlərin hər birinə riayət etdilər və onların yuxusu, fəaliyyəti və yemək cədvəlləri izlənilib.

Hər həftənin sonunda iştirakçılar beyin fəaliyyətini ölçmək üçün yuxu laboratoriyasında yoxlanılıb.

Nəticələr göstərib ki, könüllülər pəhrizdən asılı olmayaraq eyni vaxtda yatıblar və yuxunun müxtəlif mərhələlərində eyni vaxt keçiriblər. Bununla belə, ləzzətli yemək yeyənlər daha az yavaş dalğa fəaliyyətinə sahib idilər, bu da daha az məhsuldar dərin yuxuya işarə edir.

Bu təsir iştirakçılar sağlam pəhrizə keçdikdən sonra gecə davam etdi. Beləliklə, qeyri-sağlam qidalanma dərin yuxunu daha səthi edib.

Nərmin