Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının məlumatına görə, vaxtından əvvəl ölümün ən çox yayılmış səbəbləri insult və infarktdır. Həm də hər hansı bir konkret ölkədə deyil, bütün dünyada. Üstəlik, 30-45 yaşlı gənclər ürək və damar xəstəliklərindən daha çox əziyyət çəkirlər. Təhlükəli dövr və riskləri aradan qaldırmağın yeganə yolu sağlam həyat tərzinə başlamaq və pəhrizinizi izləməkdir.

Dietoloq Marina Sorokinanın sözlərinə görə, bunun üçün hər gün K vitamini ilə zəngin olan təzə qidalar yemək vacibdir. Bu, qan laxtalanması və sümük mübadiləsi prosesində çox vacib olan yağda həll olunan vitamindir. 90 faiz hallarda onun çatışmazlığı ürək-damar sisteminin ağır patologiyalarına, sümük kövrəkliyinin artmasına və kariyesə səbəb olur.

İnfarkt və insult risklərini minimuma endirməyə kömək edəcək, lakin ailə büdcəsinə ciddi ziyan vurmayacaq tərəvəzlərin siyahısını təqdim edirik:

Kök. Kök nə qədər təzə olarsa, tərkibində bir o qədər çox qida var. Məsələn, A, C, K vitaminləri və B qrupu. Tərəvəz maddələr mübadiləsini yaxşılaşdırmağa, sümükləri gücləndirməyə, görmə qabiliyyətini və saç və dırnaqların vəziyyətini yaxşılaşdırmağa kömək edir.

Qurudulmuş reyhan. Bu ədviyyat yeməyə unikal ətir və müstəsna fayda verir. Axı reyhan yarpaqlarında 36 mkq K vitamini (gündəlik tələbatın yarısından çoxu) var. Bundan əlavə, bitki soyuqdəymə zamanı immunitet sistemini aktivləşdirir və bədən daxilində təhlükəli bakteriyaların çoxalmasını uğurla boğur.

Xiyar. Onlar yalnız əlavə çəkidən (mənfi kalorilərə görə) xilas olmaq üçün deyil, həm də qan damarlarının divarlarını gücləndirmək üçün yaxşıdır. Dietoloqun sözlərinə görə, xiyarın tərkibində sizi daha sağlam və gözəl edən K, C, B qrupu vitaminləri, həmçinin mis, manqan və digər mikroelementlər tapmaq olar.

Yaşıl soğan. Ətirli lələklərdə çoxlu sink, fosfor, kalsium, A, C və K vitaminləri var. Sağlamlığınızı hərtərəfli yaxşılaşdırmaq üçün hər gün ən azı 50 qram yaşıl soğan yemək lazımdır. Üstəlik, yalnız çiy deyil, həm də şorba, salat və digər yeməklərin bir hissəsi kimi yeyilə bilər.

Nurlan