Toyuq yumurtası insan orqanizminə bir çox faydalar gətirə bilər.
Bununla belə, elm adamları hələ də ondan gündəlik istifadənin mümkün olub-olmadığını mübahisə edirlər - həkimlərin fikirləri çox miqdarda xolesterin olduğuna görə fərqlənir. Beləliklə, böyük bir yumurtanın sarısı təxminən 200 mq xolesterol ehtiva edir.
Bununla belə, dietoloq Nataliya Nefedova deyir ki, insanın qidadan qəbul etdiyi xolesterin və qandakı xolesterin bir-biri ilə zəif əlaqəlidir.
Onun sözlərinə görə, çoxsaylı araşdırmalar göstərir ki, əksər insanlar üçün qida xolesterolu ümumi xolesterol və "pis" xolesterolun qan səviyyələrinə pəhrizdəki yağ birləşmələrindən daha az təsir göstərir. Bundan əlavə, xolesterol səviyyəsi bir insanın nə qədər lif istehlak etdiyindən asılıdır.
Bununla yanaşı, yumurtanın tərkibində çoxlu miqdarda protein var ki, bu da orqanizmdə visseral piylərin azalmasına kömək edir, onların artıqlığı xərçəng və diabet də daxil olmaqla ciddi xəstəliklərin siyahısının inkişaf riskini artırır, dietoloq İqor Strokov bildirib.
Ekspert hesab edir ki, yumurtanı gündəlik yemək olar. Onların da çoxlu amin turşuları və vitaminləri olduğunu xatırladıb. Bundan əlavə, məhsulun kalorisi azdır. Yumurta həmçinin B9 vitamini kimi ürək xəstəliyi riskini azaltmağa kömək edən qidaları ehtiva edir. Və bir yumurtada orta miqdarda yağ, təxminən 5 qram, ilk növbədə mono doymamış və çox doymamış yağlardan ibarətdir;
Dietoloq və endokrinoloq Albina Komissarova hesab edir ki, hamilə qadınların az bişmiş və bişməmiş yumurta yeməkdən imtina etməsi daha yaxşıdır.