Qida allergiyası müəyyən qidaların qəbulundan sonra baş verən və fərdlərin immun sisteminə mənfi təsir göstərən anormal reaksiyalar kimi ifadə edilə bilər. İmmunoqlobulin E immun sisteminin elementi kimi qanda mövcuddur. Total immunoqlobulin E-nin yüksək səviyyəsi allergiya simptomu kimi qəbul olunur.

Foodinfo.az xəbər verir ki, süd allergiyası erkən yaşlarda ən çox rast gəlinən qida allergiyalarından biridir. İnək südündəki zülalların 80%-i kazein, 20%-i isə zərdab adlanan zərdab zülallarıdır. Bu zülallar arasında allergik təsirə səbəb olan β-laktoqlobulin fərdlərdə həssaslıq yaradır, kazein isə qalıcı allergiyada rol oynayır.

Körpəlik və gənc uşaqlıq dövründə inək südü zülalına qarşı allergiyanın gedişatını aşkar etmək və anlamaq asandır. Yaşla tolerantlığın artdığı və simptomların azaldığı məlumdur. Həmçinin, südə qarşı allergiyası olan uşaqlarda qidalara qarşı digər allergiyalar daha çox olur. 

  İnək südü qəbul edən sağlam körpə qusma, ishal, nəcisdə qan və qarın ağrısı yaşayırsa, ağla inək südü allergiyası gəlməlidir. Süd zülallarını həzm edə bilmədiklərindən bədənlərinə mənfi təsir göstərirlər. Lazımi analizlər və müayinələr aparıldıqdan və qəti diaqnoz qoyulduqdan sonra qidalanma baxımından kazein və zərdab zülalları olan qidalar orqanizmə qəbul edilməməlidir.