100 ilə qədər (və bəlkə də daha çox) yaşamaq və eyni zamanda nisbi aktivliyi qorumaq üçün indi çox çalışmaq lazımdır. Təxminən 35 yaşdan başlamaq daha yaxşıdır, aydındır ki, 20 yaşında bu məsələ əksər gənclər üçün dərin əhəmiyyət kəsb etmir.

Alimlər bütün tərəvəzlər arasında qocalma ilə mübarizə üçün ən faydalı olanı müəyyən ediblər. Məlum olub ki, adi kələm orqanizmi təhlükəli iltihablardan qoruya bilir. Bu tərəvəzin tərkibində manqan, K vitamini, fol turşusu, B6 vitamini, kalsium, kalium və tiamin var, həmçinin C vitamini ilə də zəngindir. Bu hissədə kələm, əlbəttə ki, portağal və kivi ilə müqayisə oluna bilməz, amma fonunda. digər tərəvəzlər aydın lider kimi görünür - 100 qrama 36,6 mq. Üstəlik, istilik müalicəsindən sonra onun miqdarı yalnız artır. Yağın çökməsi və sklerozun görünüşü üçün təsirli bir vasitə olan tartronik turşusu haqqında nə demək olmaz. İstilik müalicəsindən sonra parçalanır.

Həkimlər hesab edirlər ki, bu tərəvəzin daha çox adi menyuya daxil edilməsi orqanizmə güclü iltihab əleyhinə təsir göstərir, xərçəngin inkişaf riskini azaldır, həmçinin stressə qarşı müqaviməti artırır.

Bu bitkinin tərkibində olan pəhriz lifi orqanizmi toksinlərdən və toksinlərdən təmizləyir, A, B, C, P, U qruplarının vitaminləri isə dəri, saç və dırnaqlara müsbət təsir göstərir. Və kələm gözlərdə yaşa bağlı dəyişiklikləri ləngidə bilər, degenerativ xəstəliklərin inkişafından qoruya bilər.

Mütəxəssislər hər hansı bir formada kələm yeməyi məsləhət görürlər, lakin təbii ki, ən çox qida maddələrini saxladığı üçün təmiz məhsula üstünlük vermək daha yaxşıdır.

Kələmin kifayət qədər faydalı xüsusiyyətləri var. Mədə şirəsinin istehsalını stimullaşdırır və ürək əzələsinin işini aktivləşdirir. Tərkibindəki fol turşusu metabolik prosesləri normallaşdırmağa kömək edir. Kalium duzları artıq mayenin çıxarılmasından məsuldur, buna görə böyrəklərlə bağlı problemlər olduqda kələm istehlak etmək tövsiyə olunur. Kalium bəlğəmgətirici təsirə malikdir, buna görə də kələmin soyuqdəymə ilə daha tez mübarizə aparmağa kömək etdiyinə inanılır.

Nərmin