Meyvə və tərəvəzlərdən düzəldilən turşular tərkibində bir çox vitamin, mineral və antioksidantlarla zəngindir. Hətta tərkibindəki antioksidantlar səbəbindən soyuqdəymə zamanı xeyirlidir. Foodinfo.az turşunun faydalarını təqdim edir: Çəkini nizamlamağa yardımçı olur Turşu yüksək miqdarda lif ehtiva etdiyinə görə,yeməklərlə birlikdə yeyildikdə qidaların mədəni tərk etmə müddəti yavaşlayır, bu da toxluq hissinin daha uzun müddətli olmasına yardım edir. Sirkədə olan asid bədəndə yağ toplanmasının qarşısını alır. Həm kalorili, həm də qəbizliyə qarşı təsirli olduğu üçün arıqlamaq istəyənlərə kömək edir. Xərçəngin profilaktikasını dəstəkləyir Turşuda istifadə olunan tərəvəzlərin hər biri ayrı bir antioksidanla zəngindir. Antioksidanlar sərbəst radikallarla reaksiya verir, hüceyrələrə zərər verməsinin qarşısını alır. Sərbəst radikallara qarşı turşulu antioksidan təsiri ilə mübarizə aparır və bununla da xərçəngin qarşısını alır. Sarımsaq, çuğundur və gül kələm turşularında flavonoidlərin antioksidan tutumu yüksəkdir. Buna görə, bir turşudan deyil, müxtəlif vitaminlər, minerallar və antioksidantların qəbulunu təmin edir. Ancaq diqqət edin! Avropa"Cancer" Jurnalında nəşr olunan bir məqaləyə görə, natrium miqdarı yüksək olan qidaların mədə xərçəngi ilə əlaqəli olduğu aşkarlanıb. Buna görə mədə problemi olan insanlar çox diqqətlə yeməlidir. Ürək-damar xəstəliklərindən qoruyucu Tərkibindəki antioksidantlar, vitaminlər və minerallar sayəsində turşunun sağlam insanlarda ürək-damar xəstəliklərinə qarşı qoruyucu təsir edir. Ancaq bu qorunma sağlam insanlar üçün etibarlıdır. Qan təzyiqi problemi olan insanlar, tərkibində duz çox olduğuna görə turşu istehlakından çəkinməlidir, çünki təzyiq xəstələrində qan təziqini çoxaldaraq damarların quruluşunu pozur. Bağırsaqların müntəzəm işləməsi üçün vacibdir Yalnızca sirkə və duzla qarışdırılmış konservantlar olmadan, mayalanmış (bağırsaq florasında faydalı bakteriyaların davamlılığını və böyüməsini təmin edən) bağırsaqlar üçün də vacibdir. Bunun səbəbi, bağırsaq dostu bakteriya olan probiyotikləri ehtiva edir. Bu mikrobiotanı, başqa sözlə bağırsaq sağlamlığını qoruyur. Bağırsaq florasının sağlamlığı müntəzəm bağırsaq hərəkətləri üçün son dərəcə vacibdir. Yüksək lifli tərəvəz və meyvələrdən hazırlanan turşular bu təsirlərlə nəcis həcmini artırır, metabolik tullantıların bədəndən daha asan atılmasına kömək edir, qəbizlik problemində də faydalıdır. Qan şəkərini tarazlaşdırır Turşu kimi mayalanmış qidalar yemək ilə birlikdə istehlak edildikdə, tərkibindəki sirkə sayəsində insulin ifrazını tarazlaşdıraraq daha çox idarə olunan qan şəkərini təmin edir. Ancaq diabetli və qan təzyiqi ilə müşayiət olunan böyrək xəstəliyiniz varsa, turşu istehlak etməyiniz sizin üçün bir risk yarada bilər, buna görə istehlak miqdarında nəzarət edilməlisiniz. İmmunitet sistemini dəstəkləyir Turşu tərəvəz və meyvələrdə immunitet sistemini gücləndirən bir çox vitamin, mineral və antioksidan var. Müxtəlif tərəvəzlərin turşularını istehlak etmək, orqanizmdə alınan antioksidanların müxtəlifliyini artır. Bunlardan ən əhəmiyyətlisi, polifenol və betalanin ilə zəngin olan çuğundur turşusu və glikosinolatın alındığı turşu kələmidir. (medicina.az)