Brokolinin tərkibində lif, C və K vitaminləri, dəmir və kalium kimi bir çox qida var. Digər tərəvəzlərdən daha çox protein ehtiva edir. Bu yaşıl tərəvəz çiy və ya bişmiş halda yeyilə bilər, lakin son araşdırmalara görə, yumşaq buxarda bişirmək sağlamlıq üçün ən ideal seçimdir. 

1 porsiya çiy brokolinin qida dəyəri aşağıdakı kimidir: 

Kalori: 31 

Su: 89 faiz 

Zülal: 2,5 q 

Karbohidrat: 6 q

 Lif: 2,4 q 

Yağ: 0,4 q

 Foodinfo.az xəbər verir ki, brokolinin karbohidrat tərkibi əsasən lif və şəkərdən ibarətdir. Tərkibində fruktoza, qlükoza və saxaroza kimi şəkərlər, az miqdarda laktoza və maltoza var. Bununla belə, ümumi karbohidrat miqdarı çox aşağıdır, 1 porsiya brokolinin tərkibində cəmi 3,5 q həzm olunan karbohidrat var.

Lif sağlam pəhrizin vacib hissəsidir. Bağırsaq sisteminin sağlamlığını yaxşılaşdırır, müxtəlif xəstəliklərin qarşısını alır və arıqlamağı sürətləndirir. 1 porsiya çiy brokkoli 2,4 q lif təmin edir ki, bu da gündəlik lif qəbulunun təxminən 5-10 faizini təşkil edir.

Zülallar bədənin həm böyüməsi, həm də güclənməsi üçün vacib olan tikinti materiallarıdır. Əksər tərəvəzlərlə müqayisədə brokkolinin 29 faizini təşkil edən protein var. Bununla belə, tərkibində yüksək su olduğuna görə 1 porsiya brokkoli cəmi 3 q protein verir.

Brokolinin tərkibində bir çox vitamin və minerallar var.

Vitamin C immunitet sistemi və dəri sağlamlığı üçün vacib vitamin olan antioksidantdır. 45 q xam brokoli gündəlik C vitamini miqdarının təxminən 70 faizini təmin edir. 

Brokolinin tərkibində qan laxtalanması üçün vacib olan və sümük sağlamlığını yaxşılaşdıra bilən yüksək miqdarda K1 vitamini var.

Tərkibindəki fol turşusu (vitamin B9), xüsusilə hamilə qadınlar üçün vacibdir, çünki fol turşusu normal toxuma inkişafı və hüceyrə funksiyası üçün lazımdır. 

Kalium qan təzyiqinə nəzarət və ürək xəstəliklərinin qarşısının alınması üçün faydalı olan vacib bir mineraldır.

Manqan tam taxıllarda, paxlalılarda, meyvə və tərəvəzlərdə çox miqdarda olur. 

Əhəmiyyətli bir mineral olaraq dəmir bədəndə qırmızı qan hüceyrələrində oksigen daşımaq kimi bir çox vacib funksiyaya malikdir.

Brokolinin tərkibində daha az miqdarda bir sıra digər vitamin və minerallar da var. Bədənin ehtiyac duyduğu demək olar ki, hər bir qidanın bir hissəsini təmin edir. Brokoli sağlamlıq üçün faydaları olan bir çox antioksidan və bitki birləşmələri ilə zəngindir. 

Brokolinin tərkibində olan ən bol və ən yaxşı öyrənilmiş bitki birləşmələrindən biri olan sulforafan müxtəlif növ xərçəngdən qoruyur. Tərkibindəki indol-3-karbinol xərçənglə mübarizə aparan çarmıxlı tərəvəzlərdə olan unikal birləşmədir.

Brokolinin tərkibində lutein, zeaksantin və beta karotin var ki, bunların hamısı göz sağlamlığına kömək edə bilər. 

Kaempferol ürək xəstəliklərindən, xərçəngdən, iltihabdan və allergiyadan qoruyan bir çox sağlamlıq faydası olan bir antioksidandır. Quercetinin yüksək təzyiqi salmaq da daxil olmaqla bir çox faydası var.

BROKKOLİNİN 3 ƏHƏMİYYƏTLİ FAYDALARI

Xərçəng anormal hüceyrələrin sürətli böyüməsi nəticəsində yaranan bir sağlamlıq problemidir və tez-tez oksidləşdirici stress ilə əlaqələndirilir. Brokoli xərçəngdən qoruduğuna inanılan birləşmələrlə doludur. Bir sıra tədqiqatlar göstərib ki, brokkoli də daxil olmaqla, bu kimi tərəvəzlərinin istehlakı ağciyər, kolon, döş, prostat, mədəaltı vəzi və mədə xərçəngi də daxil olmaqla bir çox xərçəng riskinin azalmasına səbəb olur. İzotiyosiyanatlar adlanan bitki birləşmələri ailəsi bu kimi tərəvəzləri digər tərəvəzlərdən fərqləndirir. Tədqiqatlar göstərir ki, izotiosiyanatlar qaraciyər fermentlərinə təsir göstərir, oksidləşdirici stressi azaldır, iltihabı aradan qaldırır, immunitet sistemini stimullaşdırır, xərçəngin əmələ gəlməsi və böyüməsi ilə mübarizə aparır. Brokolinin tərkibində olan əsas izotiosiyanat olan sulforafan oksidləşdirici stressi azaldaraq molekulyar səviyyədə xərçəngin inkişafına qarşı işləyir. 

Xolesterolun bədəndə bir çox vacib funksiyaları var. Məsələn, yağların həzminə kömək edən öd turşularının əmələ gəlməsində mühüm rol oynayır. Öd turşuları qaraciyərdə hazırlanır, öd kisəsində saxlanılır və yağ istehlak edildikdə həzm sisteminə buraxılır. Daha sonra öd turşuları qana sorulur və təkrar istifadə olunur. Brokolinin tərkibindəki maddələr bağırsaqda öd turşularına bağlanaraq onların ifrazını artırır və təkrar istifadənin qarşısını alır. Bu, xolesterol yeni öd turşularının sintezi ilə nəticələnir və beləliklə, onların bədəndəki səviyyəsini azaldır. Bu təsir ürək xəstəliyi və xərçəng riskinin azalması ilə əlaqələndirildi. Bir araşdırmaya görə, buxarda hazırlanmış brokoli xüsusilə xolesterolu azaltmaqda faydalıdır.

Görmə itkisi qocalmanın ümumi nəticəsidir. Brokolinin tərkibində olan iki əsas karotenoid olan lutein və zeaksantin yaşa bağlı göz xəstəliklərinin riskini azaldır. A vitamini çatışmazlığı göz problemlərinə səbəb ola bilər və bu, A vitamini səviyyələrini yaxşılaşdırmaqla bərpa edilə bilər. Brokolinin tərkibində bədəndə A vitamininə çevrilən beta karotin var. Bu tərəvəz az miqdarda A vitamini qəbul edənlərin göz sağlamlığını yaxşılaşdırır.