Keçibuynuzu bitkisi çiy, bəkməz, un, qəhvə və çay şəklində istehlak edilə bilər. Keçibuynuzu kalsium, maqnezium, kalium, natrium və dəmir minerallarının zəngin mənbələrindən biridir.

 Foodinfo.az-ın məlumatına görə, bəlğəmgətirici xüsusiyyətləri sayəsində keçibuynuzu ənənəvi olaraq öskürəyin müalicəsində istifadə olunur. Soyuqdəymə və nəfəs darlığı kimi sinə xəstəliklərinə qarşı faydalı təsirləri var. Bronxit və astma ilə mübarizə apara bilən bu qida soyuq havanın səbəb olduğu allergik astma üçün də faydalıdır. 

Keçibuynuzu yüksək kalsium tərkibi sayəsində sümük sağlamlığına müsbət təsir göstərir. 6 qram keçibuynuzu tozunda 20,9 milliqram kalsium var, bu nisbət sayəsində təsirli kalsium dəstəyi ala bilərsiniz. Daha sonrakı yaşlarda qadınlarda meydana gələn osteoporoz olaraq da bilinən osteoporoza qarşı ehtiyat tədbirləri təmin edir. Tərkibindəki kalsium sayəsində uşaqların sümüklərinin inkişafına kömək edir.

Bu bitkinin tərkibində olan həll olunmayan lif bağırsaqlara və həzm sisteminə müsbət təsir göstərir. Bədəndə suyun tutulmasına səbəb olur, beləliklə də qidanın bağırsaqlardan keçməsinə imkan verir. Həzm sisteminin düzgün işləməsini dəstəkləyir, qəbizliyin qarşısını alır. Tərkibi liflə zəngin olduğu üçün arıqlamağa da kömək edir.

Yüksək antioksidant nisbətinə malikdir. Artan oksidləşdirici stress xroniki xəstəliklər, artrit və xərçəngə səbəb ola bilər. Keçiboynuzu yüksək antioksidan nisbəti ilə oksidləşdirici stressi azaldaraq insanları bu xəstəliklərdən qoruyur.

Tərkibində taninlər adlanan əhəmiyyətli dərəcədə konsentratlaşdırılmış, suda həll olunan polifenollar var. Bu polifenollar antikarsinogen və antimutagenik xüsusiyyətləri sayəsində xərçəng və digər ciddi xəstəliklərlə mübarizə aparır. Bundan əlavə, keçibuynuzu ununda yüksək miqdarda antioksidant olması böyrək hüceyrələrinə müsbət təsir edərək böyrək sağlamlığını dəstəkləyir. Keçibuynuzun antioksidan xüsusiyyətləri mədə mukozasını bərpa etməyə kömək edir. Beləliklə, xora kimi mədə xəstəliklərinə qarşı çox faydalıdır.

Keçibuynuzu tərkibindəki antioksidanlar sayəsində ürək-damar xəstəliklərinə qarşı yaxşı təsir edir. Damar tıxanıqlığını aradan qaldırır və qanı təmizləməyə kömək edir. Beləliklə, ürəyin rahatlamasına və nizamlı işləməsinə imkan verir.

 Keçibuynuzunun tərkibində yüksək miqdarda suda həll olunmayan pəhriz lifi olduğu üçün aşağı glisemik indeksə malikdir. Aşağı şəkər tərkibi qan şəkərini balanslaşdırmağa və qarşısını almağa kömək edir. Bu şəkildə insulin müqaviməti və şəkər xəstəliyi olan insanlar balanslı şəkildə istehlak edə bilərlər.

 Keçibuynuzu təzə, qurudulmuş və ya bəkməz şəklində istehlak edilə bilər. Keçibuynuzu bəkməzini səhər yeməyində çörəyə sürtərək istehlak edə və ya 3 çay qaşığı qədər birbaşa yeyə bilərsiniz. Süd və qatığa əlavə edilərək də istehlak etmək olar. Keçibuynuzu unu unla hazırlanan reseptlərdə istifadə edilə bilər.

Gündəlik qidalanma rejiminə keçibuynuzu bəkməzinin əlavə edilməsi insana enerji verir. İmmunitet sistemini gücləndirdiyi üçün orqanizmin soyuqdəyməyə qarşı müqavimətini artırır. Keçibuynuzu bəkməzinin istehlakı diş ətini gücləndirməyə kömək edir. Tərkibindəki E vitamini anemiyaya qarşı yaxşı təsir edir. Həzm sisteminə faydalı olduğu üçün mədə problemlərini aradan qaldırmağa da kömək edir.