Arıqlamaq istəyən bir çox insan daha yüngül və “sağlam” hesab olunan qidalara üstünlük verir. Foodinfo.az xəbər verir ki, Life.ru-ya danışan “SM-Klinika”nın terapevti və dietoloqu Yelena Ustinova əslində çəkiyə mane ola bilən belə məhsulların siyahısını açıqlayıb. Mütəxəssisin sözlərinə görə, bəzi qidalar göründüyü qədər zərərsiz deyil və gündəlik rasionda onlara nəzarət olunmadıqda pəhriz səylərini əhəmiyyətli dərəcədə zəiflədə bilər.

Dietoloq ilk növbədə meyvə şirələrini diqqətə çatdırır. O bildirir ki, 100 millilitr meyvə şirəsində 15 qramadək karbohidrat olur ki, bu da təxminən üç çay qaşığı şəkər deməkdir. Əgər adi 350 millilik bir stəkan içilərsə, orqanizm bir anda 10 çay qaşığına yaxın şəkər qəbul edir. Ustinova xəbərdarlıq edir ki, bu cür içkilərin müntəzəm qəbulu maddələr mübadiləsini pozur və çəki artımını sürətləndirir.

Mütəxəssis “sağlam qəlyanaltı” kimi təqdim olunan digər məhsulların da diqqətlə seçilməli olduğunu vurğulayır. Dondurulmuş smuzilər, faydalı tərkibə baxmayaraq, çox zaman həddindən artıq şəkər ehtiva edir. Eləcə də kalorisi yüksək olan rulonlar, hazır səhər yeməkləri — müsli, qarğıdalı lopaları və qranola — düşündüyümüzdən daha çox enerji verir və bu da arıqlama prosesini ləngidir.

Ustinova bildirir ki, rasionda yüksək karbohidratlı yeməklərin — plov, makaron yeməkləri, lazanya və oxşar mətbəx nümunələrinin — tez-tez yer alması da çəkinin artmasına səbəb ola bilər.

Bununla belə, dietoloq qəti qadağalar qoymağın düzgün olmadığını vurğulayır: “Bu məhsulları tamamilə rasiondan çıxarmağa ehtiyac yoxdur. Əsas məsələ — ölçünü bilmək və miqdara nəzarət etməkdir”.

Ustinovanın sözlərinə görə, daha şüurlu seçim etmək, porsiyaları balanslaşdırmaq və şəkər tərkibli içkiləri azaltmaq arıqlama prosesini xeyli daha səmərəli edir.