Gemotest Laboratoriyasının qastroenteroloqu Yekaterina Kaşux RT-yə verdiyi açıqlamada sağlamlıq risklərinin qarşısını almaq və dadından tam həzz almaq üçün mövsümdə yetişmiş qarpızların seçilməsinin vacibliyini vurğulayıb. Foodinfo.az xəbər verir ki, həkim bildirib ki, qarpız orta ölçülü, quru quyruqlu və qabığı sərt olmalıdır. Qabıqda çatlar və çuxurlar olmamalıdır.

Kaşux deyib: "Zolaqlı naxış aydın və təzadlıdır. Qarpızı döyəndə küt səs çıxarmalıdır."

Ekspert erkən qarpızlardan tam imtina etməyin lazım olmadığını, lakin onların seçiminə diqqətlə yanaşmaq lazım olduğunu bildirib. İstehsalçıya güvənirsinizsə və qarpızın yetişdirildiyi yeri bilirsinizsə, bu məhsulu təhlükəsiz qəbul etmək mümkündür.

Həkim əlavə edib ki, qarpızlar ilin böyük hissəsində iqlimi uyğun olan ölkələrdən gətirilir və xarici görünüşcə cəlbedici olsa da, daşınma və saxlama şəraiti onların dadına mənfi təsir göstərə bilər.

Qarpızdan sonra zəhərlənmə əlamətləri — ürəkbulanma, qusma, ishal və baş ağrısı hiss olunarsa, dərhal bir neçə stəkan ilıq su içmək, sorbent qəbul etmək və daha sonra kifayət qədər su və ya şəkərsiz çay içmək məsləhətdir. Əgər vəziyyət pisləşərsə, dərhal həkimə müraciət edilməlidir.