Rusiya Dövlət Təhsil Universitetinin fiziologiya, insan ekologiyası və biotibbi biliklər kafedrasının dosenti Aleksandr Sozıkin yuxunun keyfiyyətini yaxşılaşdıra bilən məhsullardan danışıb.

Foodinfo.az xəbər verir ki, ekspert "İzvestiya" qəzetinə müsahibəsində bildirib ki, bu məhsullar arasında albalı və ya albalı şirəsi, süd məhsulları (süd, kefir, qatıq) var, onlar yatmazdan iki saat əvvəl istehlak edilməlidir.

Mütəxəssisin qeyd etdiyi kimi, onların tərkibində melatoninin sintez olunduğu maddələr var ki, bu da yuxu zamanı əksər orqanların ləng işləməsini təmin edir.

“Süd məhsullarının tərkibində ürək əzələsinin işləməsi və sinir impulslarının keçirilməsi üçün lazım olan kalsium da var. Balqabaqdan hazırlanan yeməklər sağlamdır. Onların tərkibində sinir hüceyrələrinin stimullaşdırılmasının qarşısını alan maqnezium var. “Pomidorun tərkibində likopen var ki, bu da keyfiyyətini itirmədən yuxu müddətini azaldır”, - deyə fizioloq bildirib.