Mətbəxə girdiyiniz zaman diqqətinizi çəkən ilk şey mətbəx şkafları olur. Bu vəziyyətdə mətbəx şkaflarında ləkələrin görünməsi qaçınılmazdır. Mətbəx şkaflarında yağ ləkələrindən tutmuş su ləkələrinə və barmaq izlərinə qədər çoxlu ləkələr olur. Silməkdə səhlənkarlıq etsəniz, ləkələr yığıla və mətbəxiniz istədiyiniz kimi görünməyə bilər. Təmizləmə materialları ləkənin növünə görə dəyişir. 

 Foodinfo.az xəbər verir ki, mətbəx şkaflarında olan ləkələri təmizləmək üçün ilk növbədə ləkələrin yağ ləkəsi, yoxsa barmaq izi olduğunu müəyyənləşdirmək və təmizləmə üsulunu seçmək lazımdır. Ləkələr üçün şkafların növü də vacibdir. Boyalı şkaflarda işləyən təmizləyici məhsullar şüşə şkaflarda işləməyə bilər. Yəni təmizləmə prosesində ediləcək səhvlər mətbəx şkaflarınızda qalıcı ləkələrə səbəb ola bilər.

 Şkaflarının tez-tez təmizlənməsinə ehtiyac yoxdur, həftədə bir dəfə təmizləmək kifayətdir. Çox məqsədli təmizləyicini mikrofiber parça üzərinə səpin və barmaq izlərini, ləkələri və digər izləri silin. Şkaflarınızı ildə üç-dörd dəfə dərindən təmizləyin. Bunu etmək üçün dolabdakı bütün olanları boşaldın. Sonra mikrofiber parçanı yumşaq yuyucu vasitə ilə bulaşdırıb rəflərin və qapıların içini və xaricini silin. Künclər və digər kiçik çatlar üçün təmiz diş fırçasından da istifadə edə bilərsiniz.

Barmaqlardakı yağlı qalıqlar dolabın qapılarında yararsız izlər buraxa bilər. Mətbəx şkaflarını sirkə ilə təmizləyərək barmaq izlərini asanlıqla çıxarmaq olar. Bir parçanı su və sirkə qarışığı ilə nəmləndirin, sonra şkafları yumşaq bir şəkildə silin.

Bir çox insan mətbəx şkaflarındakı yağlı ləkələri çıxarmağın çətin olduğunu düşünür. Yağlı ləkələri seyreltilmiş sirkə ilə də təmizləyə bilərsiniz. Bu ləkələr barmaq izlərindən daha çətin çıxdıqından şkaflardakı yağları tamamilə təmizləmək üçün bu prosesi bir neçə dəfə təkrarlamalısınız.

Ketçup, mayonez və ya digər souslar, şorbalar mətbəx şkaflarına tökülə bilər. Mətbəx şkaflarını soda ilə təmizləməzdən əvvəl hər hansı qida qalıqlarını mümkün qədər tez nəm parça ilə silin. 

Su ləkələrinin qarşısını almağın ən yaxşı yolu şkaflarınızı hər dəfə təmizlədiyiniz zaman kran suyu əvəzinə distillə edilmiş sudan istifadə etməkdir.