Ürək və damar xəstəlikləri olan insanlar bəzi məhsullardan uzaq durmalıdır. Foodinfo.az bildirir ki, “SberSağlamlıq” tibb şirkətinin endokrinoloqu Margarita Beloüsova xəbərdarlıq edib ki, yüksək miqdarda trans yağ, doymuş yağ, əlavə şəkər, rafinə edilmiş karbohidrat və çox duz ehtiva edən qidalar ürəyə ziyan vura bilər.

Beloüsova izah edib ki, trans yağ və doymuş yağlar “pis” xolesterinin səviyyəsini artıraraq damar divarlarında aterosklerotik lövhələrin yaranmasına səbəb olur. Bu qidalara tez-tez fast-food, yağlı ət növləri, məsələn, donuz və qoyun əti, marqarin və müxtəlif şirniyyatlar daxildir.

Həkim əlavə edib ki, əlavə şəkər və rafinə edilmiş karbohidratlarla zəngin qidalar da xolesterin səviyyəsini yüksəldir və piylənmə riskini artırır. Məsələn, şəkərli qazlı içkilər, şirələr, konfetlər və sənaye üsulu hazırlanmış çörək məhsulları bu kateqoriyaya daxildir.

Beloüsova həmçinin yüksək duzlu qidaların ürək xəstələri üçün zərərli olduğunu bildirib. Çox duzlu qidalar arterial təzyiqi yüksəldə bilər. Bunlara yarımfabrikatlar, kolbasa, sosis, konservlər, turşular, cipslər və sənaye üsulu hazırlanmış souslar daxildir.

Həkim qeyd edib ki, ürək xəstəlikləri zamanı faydalı qidalar arasında omeqa-3 çoxlu doymamış yağ turşuları, lif, antioksidantlar, polifenollar və mikroelementlər xüsusi əhəmiyyət kəsb edir.

Lif xolesterinin bağırsaqdan xaric edilməsinə kömək edir. Liflə zəngin qidalar bunlardır: paxlalılar – noxud, lobya, mərci; meyvələr – alma, sitrus; tərəvəzlər – yerkökü, brokoli, gül kələm, ispanaq, turp, çuğundur.

Polifenollar və antioksidantlar aterosklerotik lövhələrin əmələ gəlməsinin qarşısını alır. Onlar giləmeyvələrdə – qaragilə, moruq, çiyələkdə, həmçinin tünd şokolad (kakao 70%-dən çox), yaşıl çay, qoz-fındıq və zeytun yağında mövcuddur.

Beloüsova mikroelementlərin də vacib olduğunu vurğulayıb. Xüsusilə kalium və maqnezium ürək əzələsinin işinə və ürək ritminin tənzimlənməsinə kömək edir.

Kalium banan, kartof, ispanaq, qurudulmuş ərik, avokado kimi məhsullarda mövcuddur. Maqnezium isə qoz-fındıq, paxlalılar və tam taxıllı məhsullarda tapılır.

Həkim əlavə edib ki, balanslı və müxtəlif qidalanma ürək-damar sağlamlığı üçün vacibdir. Sağlam qidalar ürək xəstəlikləri riskini azaldır, enerji verir və ümumi bədən vəziyyətini yaxşılaşdırır.

Ekspert həmçinin tövsiyə edib ki, həm zərərli, həm də faydalı qidaların miqdarı nəzarətdə saxlanmalıdır. Bu, ürək və damar xəstəliklərinin qarşısının alınmasına kömək edir.

Beloüsova vurğulayıb ki, gündəlik qidalanmada lif, antioksidant, polifenol və mikroelementləri ehtiva edən məhsullara üstünlük vermək vacibdir.