Ürək-damar xəstəlikləri dünyada ən mühüm ölüm səbəblərindən biridir. Araşdırmalar göstərir ki, istehlak edilən bəzi qidalar ürək-damar xəstəliklərinin qarşısını almağa kömək edir. Bu səbəbdən düzgün qidalanma ilə bu xəstəliklərin qarşısını ala bilərsiniz. 

 Foodinfo.az xəbər verir ki, yulaf vitamin, mineral, antioksidant və lif zənginliyi sayəsində tez-tez istehlak edilən və ən qidalı taxıl növlərindən biridir. Ürək xəstəliyi riskini azaltmaqdan qan şəkərinin səviyyəsini azaltmağa qədər təsirlidir. 

Yulaf sərt və qaba dənəli quruluşa malik olduğundan bişirilməsi bir qədər vaxt tələb edir, ona görə də onlar əsasən üyüdülmüş formada istehlak edilir.

Yulaf keyfiyyətli protein mənbəyidir. Tərkibində B1, B3, B5, B6, kalium, kalsium, karbohidratlar və pəhriz lifi var.

78 qram yulafın qida dəyəri aşağıdakılardır:

Manqan: gündəlik dəyərin 63,91%-i

Maqnezium: gündəlik dəyərin 13,3%-i

Dəmir: gündəlik dəyərin 9,4%-i

Fosfor: gündəlik dəyərin 13,3%-i

Folat: gündəlik dəyərin 3,24%-i

Sink: gündəlik dəyərin 14,4%-i

Pis xolesterin (LDL) ürək xəstəliklərinin kökündədir. Aşağı xolesterol (LDL) damarlarda iltihaba səbəb ola, toxumalara zərər verə, infarkt və insult riskini artıra bilər. Yulafda olan beta-qlükan adlı lif növü bu nisbəti azaldaraq ürək xəstəliklərindən qoruyur. Bir araşdırmaya görə, gündə 3 qram beta-qlükan istehlakının xolesterin səviyyəsini azalda biləcəyi müşahidə edilmişdir. 

Tərkibindəki C vitamini infarkt və mümkün insult riskini azaldır. Beta-qlükan qanda xolesterinin səviyyəsini azaldır.

Araşdırmalara görə, yulaf istehlakı qan təzyiqini aşağı salan mexanizmlər sayəsində orta yaşlı insanlarda ürək-damar xəstəlikləri riskini əhəmiyyətli dərəcədə azaldır.

Yüksək qida dəyəri və aşağı kalorili qidaların istehlakı sağlam şəkildə arıqlamağınıza kömək edir. Yulafın tərkibindəki komponentlər həzmin yavaşlamasına və toxluq hissi yaratmasına səbəb olur. Bu səbəbdən tez-tez arıqlamaq istəyən insanların pəhriz siyahılarına daxil edilir. O, həmçinin maddələr mübadiləsini sürətləndirərək arıqlamağa kömək edir.

Yulafın tərkibindəki beta-qlükan adlı maddə bağırsaqlarda və mədədə məhlul yaradaraq həzm sistemini tənzimləməkdə təsirli olur. Şəkər xəstələrinin qan şəkərini aşağı salır və şəkər xəstəliyinə yaxşı təsir göstərir.

Bu qidanın tərkibindəki lif həzm sistemini tənzimləməkdə təsirlidir. Bağırsaqda istehlak edilən qidaların həzminə kömək edərək qəbizlik problemlərinin qarşısını alır. Həm də xroniki olaraq təkrarlanan bağırsaq tənbəlliyinə qarşı faydalıdır.

Astma tənəffüs yollarını bağlayan və nəfəs almağı çətinləşdirən xroniki bir xəstəlikdir. Bu, uşaqlarda tez-tez rast gəlinir. Hamısında eyni əlamətlər müşahidə edilməsə də, ümumiyyətlə öskürək, təngnəfəslik və xırıltı kimi özünü göstərir.

Araşdırmaya görə, erkən yaşda yulaf istehlakının uşaqları astma xəstəliyindən qoruya biləcəyi müşahidə edilmişdir. Astma riskini azalda bilən digər qidalar aşağıdakılardır:

• Buğda

• Arpa taxılları

• Çovdar

• Balıq

• Yumurta

Yulaf dərinin sağlamlığını dəstəkləyir, dəriyə parlaqlıq verir və dəri tonunu tarazlaşdırır. İncə üyüdülmüş yulaf ekzema kimi dəri problemlərinin simptomlarını aradan qaldıra bilər.