Mütəmadi alma yemək xolesterin səviyyəsini 5–8% aşağı sala bilər. Foodinfo.az Sports.kz-ya istinadla xəbər verir ki, bu barədə kardioloq Elena Reznik məlumat verib.

Mütəxəssis bildirir ki, əgər xolesterin göstəriciləri normadan xeyli yüksəkdirsə (məsələn, 6,9–8 mmol/l), alma istehlakı tək başına kifayət etmir və terapevtik effekti təmin etmir. Belə hallarda həkimə müraciət etmək və uyğun müalicə təyin etmək vacibdir.

Buna baxmayaraq, alma xolesterinin orta səviyyədə olan şəxslər üçün faydalıdır və ürək-damar xəstəliklərinin qarşısının alınmasında profilaktik vasitə kimi tövsiyə olunur. Hər gün 1–3 alma yemək ürək-damar sağlamlığının qorunmasında mühüm rol oynaya bilər.

Almalar pektinlərlə zəngindir ki, bu da öd turşularının xaric olunmasına kömək edir və dolayı yolla xolesterin səviyyəsini tənzimləyir. Bundan əlavə, alma liflərlə zəngindir, bu isə həzm sistemini normallaşdırır, bağırsaq mikroflorasını dəstəkləyir və toxluq hissi yaradır. Kalium və maqnezium isə ürək ritminin pozulmasının qarşısını alır.

Reznik vurğulayır ki, alma əsasən sağlam insanlarda xəstəliklərin profilaktikası üçün effektivdir. Artıq mövcud ürək-damar xəstəlikləri və aritmiya hallarında təkcə alma ilə müalicə yolverilməzdir və həkim nəzarətində müvafiq dərman müalicəsi aparılmalıdır.