Çay yalnız zövq üçün deyil, həm də bəzən orqanizmə təsir göstərə bilən içkidir. Foodinfo.az xəbər verir ki, Sports.kz-ə istinadən, çay dəmiri qida vasitəsilə udulmasını azalda bilər ki, bu, dəmir çatışmazlığı riski olan şəxslər üçün xüsusilə vacibdir.
Çayın dəmir udulmasını azaltmasının səbəbləri:
-
Polifenollar – çayda olan bitki tərkibli birləşmələr dəmirin udulmasını əngəlləyir, xüsusilə bitki mənşəli (qeyri-hem) dəmirdə.
-
Taninlər – polifenolların bir növü olan taninlər dəmir ilə birləşərək, bağırsağın udmaqda çətinlik çəkdiyi birləşmələr yaradır.
Hansı çaylar dəmir udulmasına təsir edir:
-
Bitki çayları – bütün çaylar polifenol tərkiblidir, buna görə də dəmir udulmasına təsir göstərir.
-
Yaşıl çay – katexinlər dəmir udulmasını azalda bilər və uzun müddət istifadədə dəmir səviyyəsi aşağı düşə bilər.
-
Fermentləşdirilmiş qara çay – tədqiqatlar göstərir ki, qara çay dəmirin udulmasını 60-90% azalda bilər.
Çayı necə və nə zaman içmək lazımdır:
Çay yemək zamanı içilərsə, dəmir çatışmazlığı riski artır. Ona görə də, çay və dəmir tərkibli qidaları və ya əlavələri aralı qoymaq məsləhətdir – məsələn, arada 60 dəqiqə fasilə saxlamaq kifayətdir. Dəmirin udulmasını artırmaq üçün onu C vitamini ilə zəngin qidalarla (brokoli, kivi, portağal, çiyələk, qırmızı və yaşıl bibər) birlikdə qəbul etmək tövsiyə olunur.






