Yaxşı həzm kifayət qədər miqdarda lif tələb edir. Mədə-bağırsaq traktının təmizlənməsi və düzgün işləməsi, mikrobiotamızın işləməsi üçün bizə lazımdır. Buna görə həkimlər və diyetoloqlar gündə ən azı 400 q tərəvəz və meyvə yeməyi məsləhət görürlər. Söhbət təkcə vitamin və minerallardan deyil, bitki qidalarında olan böyük miqdarda antioksidantlardan gedir. Bu həm də liflə bağlıdır. Amma nə qədər lazımdır? 400 q tərəvəz kifayətdirmi və hansı tərəvəzlərdə çoxlu lif var?

Ən çox lif buğda kəpəyində olur (100 q məhsula təxminən 43 q). Əslində, 100 q kəpək yeyərək, bu pəhriz lifinə olan gündəlik ehtiyacınızı ödəmiş olacaqsınız. Sadə görünür, amma yenə də müxtəlif yeməklər və liflə zəngin müxtəlif qidalar yemək daha yaxşıdır.

Liflə zəngin ilk 5 qida

quru ərik (18 q);

lobya (12 q);

mərcimək (11 q);

noxud (10 q);

bütün taxıl çörəyi (9 q).