Az adam bilir ki, müəyyən məhsullar əhval-ruhiyyəmizi tənzimləyə bilir və xoşbəxtlik dalğası və ya əksinə, pozulma "belə" deyil, pəhrizimizdə olanların nəticəsi ola bilər.

Psixologiya nöqteyi-nəzərindən əhval-ruhiyyə insanın hər hansı bir həyat vəziyyətinə reaksiyası kimi baş verən "yaxşı" və ya "pis" emosional fonun yaradılması ilə əlaqəli bir prosesdir. Bununla belə, bu prosesin neyrohormonal tənzimlənməsi də var - ona görə də insan özünü yaxşı hiss edəndə onun orqanizmində dopamin, serotonin, oksitosin və endorfin kimi hormonlar sintez olunur. Elmdə “neyrotransmitter” adlandırılan bu hormonlar orqanizm tərəfindən davamlı olaraq deyil, yaşamaq ehtiyacının ödənilməsinə cavab olaraq istehsal olunur: qida, təhlükəsizlik, sosial dəstək. Ehtiyac ödənildikdə, əhval-ruhiyyə yaxşıdır, hormonların artımı var; sonra tənəzzül (və ola bilsin ki, bundan sonra pis əhval-ruhiyyə) olur və biz yenidən bu hormonların dozasını istəyirik.

Ciddi nöropsikiyatrik xəstəliklər nörotransmitterlərlə əlaqələndirilir; yaxşı və ya pis əhval-ruhiyyə aysberqin yalnız görünən hissəsidir. Bu hormonların miqdarı dopamin, serotonin, oksitosin və endorfinlə məhdudlaşmır - bunlardan daha çoxu var: bunlar adrenalin, norepinefrin, enkefalinlər, qamma-aminobutirik turşu, taurindir. Autizm, depressiya, diqqət çatışmazlığı hiperaktivlik pozuqluğu (DEHB), Alzheimer xəstəliyi kimi xəstəliklər bu hormonların çatışmazlığı ilə əlaqələndirilir; bu nörotransmitterlər o qədər vacibdir ki, psixiatriyada "dopamin çatışmazlığı sindromu" və ya "serotonin çatışmazlığı sindromu" kimi müəyyən sindromlar onların adını daşıyır. Onların hər birinin öz xarakterik şikayətləri var.

Xoşbəxtliyin pulsuz nörotransmitterləri təbiətdə mövcud deyil - yalnız sağ qalma nöqteyi-nəzərindən vacib bir şey baş verərsə, yaxşı əhval-ruhiyyə hissi alırıq. Əksinə, yaxşı əhval-ruhiyyənin əsas düşmənləri yaşamağımız üçün təhlükə yaradan bütün hadisələri adlandırmaq olar: bu, qida və su çatışmazlığı, stress, zəif yuxu, təklik, sosial tanınma və hörmətin olmaması, toxunma təmaslarının və cinsi əlaqənin olmamasıdır. .

Banan, protein (zülal), brokoli, toyuq, limon, qızılbalıq, süd (tercihen az yağlı), dəniz məhsulları, noxud, qoz-fındıq, yulaf ezmesi, yağsız ət, sardina, günəbaxan toxumu, skumbriya, qulançar, pendir (tercihen az yağlı), kəsmik pendir ( az yağlı olması yaxşıdır), tünd şokolad (az miqdarda), tofu, tuna, balqabaq toxumu, lobya, zəfəran, ispanaq, yumurta.

Leyla