Ramazan ayında iftar süfrələrinin adi bir parçası olan xurma geriyə qalan 11 ayda çox da yada düşmür. Saysız-hesabsız faydaları olan bu möcüzə meyvəni müəyyən aralıqlarla yemək də son dərəcə faydalıdır. Bu qida o qədər sağlamlıq faydası təmin edir ki, onu yemək mütləq lazımdır.

 Foodinfo.az xəbər verir ki, şirin və faydalı olduğu üçün şəkər istəyəndə belə köməyinizə çata bilən bu möcüzəvi meyvənin inanılmaz təsirlərini görmək üçün sadəcə 1 həftəlik müalicəni izləmək kifayətdir.

Xurmanın tərkibində sümükləri dəstəkləyən bor var. Bir araşdırma quru meyvələrdə olan fosfor, kalium, kalsium və maqnezium kimi mineralların sümüklərimizi gücləndirdiyini və osteoporoz kimi xəstəliklərlə mübarizə apardığını göstərir.

Bu meyvə liflə son dərəcə zəngindir. Həzm sisteminin düzgün işləməsi üçün ondan yararlana bilərsiniz. Kifayət qədər və balanslı lif qəbulu qəbizliyin qarşısını alır və müntəzəm bağırsaq hərəkətlərini dəstəkləyir. İngiltərədə aparılan bir araşdırma, müntəzəm olaraq xurma istehlak edən insanların həzm sisteminin xurma istehlak etməyənlərə nisbətən daha yaxşı işlədiyini göstərib.

Xurmanın tərkibində B6 vitamini də var ki, bu da orqanizmdə serotonin və norepinefrin istehsal etməyə kömək edir. Bu da beyin sağlamlığınızı yaxşılaşdırır. Serotonin əhvalınızı tənzimləyir, norepinefrin isə streslə mübarizə aparır. Nə qədər çox B6 vitamini qəbul ediriksə, təkcə fiziki deyil, həm də zehni olaraq özümüzü daha yaxşı hiss edirik.

Bu qida lif, kalium, maqnezium, vitaminlər və antioksidantlarla çox zəngindir. Yuxudan yorğun oyanırsan və bütün gün yorğunluqla mübarizə aparırsansa, bunun həlli əla qəlyanaltı olan xurma ola bilər. Xurma fruktoza və qlükoza kimi şəkərlər sayəsində qalıcı enerji partlaması təmin edir.

Bir araşdırmada xurmanın trigliserid səviyyəsini azaltdığı və oksidləşdirici stressi azaltdığı qənaətinə gəlinib. Bunlar həm ürək xəstəliyi, həm də aterogenez üçün risk faktorlarıdır.

Üstəlik, araşdırmalara görə, xurma qan təzyiqini aşağı salan, insult və digər ürək xəstəliklərinin riskini azaldan zəngin kalium mənbəyidir.

Xurma həm də həzm sistemini və bağırsaqları zərərli bakteriyalardan qoruyur. ABŞ-da aparılan bir araşdırma müntəzəm olaraq xurma istehlak edən insanların kolonda xərçəng hüceyrələrinin böyüməsini maneə törədən faydalı bakteriyaların böyüməsini artırdığını aşkarlayıb.

Xurmanın mövsümi allergik rinitə qarşı müsbət təsiri var. Bir araşdırma göstərir ki, xurma müxtəlif iltihab markerlərini azaltmaqda təsirli olur.

Bu möcüzəvi qidaa da arıqlamağa kömək edə bilər. Xurmanın tərkibində olan lif sizə uzun müddət toxluq hissi verir və qan şəkərinin qəfil yüksəlməsinin qarşısını alır. Xurmanın tərkibində antosiyaninlər, fenoliklər və karotenoidlər kimi antioksidanlar da var. Onlar bədənimizi toksinlərdən təmizləyir, həzmi sürətləndirir və maddələr mübadiləsini sürətləndirərək arıqlamağa səbəb olur.

Saysız-hesabsız faydaları olan bu meyvənin ən ləzzətli nümunələri Mədinədə, Bağdadda və Qüdsdə bitir. Xurmanın yığılması sentyabr və oktyabr aylarında aparılır. 

Üstəlik, xurmanın faydaları təkcə ətində deyil. Zibil kimi atdığımız xurma toxumlarının bir çox faydası var. Böyrək, qaraciyər və ürək xəstəliklərinin qarşısını alan xurma toxumu dəri və saç problemlərinə də yaxşı təsir edir.

Xurmanın bolluq gətirdiyinə dair inanclar da kifayət qədər yaygındır. Xurmanın qalan toxumlarının bərəkət və bərəkət gətirəcəyinə inanıldığından toxumlar pul kisəsi və çantalarda saxlanılır.