Beyin sağlamlığını qorumaq və gündəlik iş qabiliyyətini artırmaq üçün düzgün balanslı qidalanma vacibdir. Foodinfo.az xəbər verir ki, həkim Nikita Quryanov “ideal boşqab”ın formulasını təqdim edərək, hər yeməkdə düzgün qida balansına diqqət yetirməyi tövsiyə edib.

Mütəxəssis qeyd edib ki, boşqabın yarısı nişastalı olmayan tərəvəzlərlə doldurulmalıdır. Buraya ispanaq, brokoli və rəngarəng salatlar daxildir. Boşqabın dörddə biri keyfiyyətli proteinlərə ayrılmalıdır: qril edilmiş balıq, toyuq döşü və ya mərci kimi bitki mənşəli proteinlər. Qalan 25%-i isə mürəkkəb karbohidratlarla təmin edilməlidir, məsələn, qarabaşaq (bulqur) və ya kinoa.

Quryanov əlavə edib ki, yeməyə faydalı yağlar da əlavə olunmalıdır. Məsələn, salatın üzərinə bir qaşıq zeytun yağı tökmək və ya bir ovuc qoz-fındıq əlavə etmək faydalıdır.

Həkim həmçinin vurğulayıb ki, balanslı qidalanma yalnız qida ilə məhdudlaşmamalıdır. Kafi yuxu və mütəmadi fiziki aktivlik də beyin sağlamlığı üçün vacib şərtlərdəndir.

Beləliklə, düzgün tərtib edilmiş boşqab gündəlik rasionda həm beyin sağlamlığını qoruyur, həm də enerji və iş qabiliyyətini artırır.