Portağal dünyada ən məşhur meyvələrdən biridir. Bu meyvənin qabıqları lif, C vitamini və polifenollar kimi vacib qidalarla zəngindir. Amma onlar acı olduğu üçün meyvə yeyilməzdən əvvəl çıxarılıb atılır.

Yenə də bəziləri portağal qabıqlarının mühüm qida maddələrinə malik olduğunu və onları atmaq əvəzinə yemək lazım olduğunu iddia edirlər. 

Portağal qabıqlarının müxtəlif qida maddələri, məsələn, lif, C vitamini və polifenollar kimi bitki birləşmələri ilə zəngin olduğu bəlkə də az məlumdur.

 Foodinfo.az xəbər verir ki, cəmi 1 xörək qaşığı (6 qram) portağal qabığı C vitamininin gündəlik dəyərinin 14%-ni təmin edir. Bu, daxili meyvədən təxminən 3 dəfə böyükdür. 

Tədqiqatlar göstərir ki, C vitamini və liflə zəngin pəhrizlər ürək və həzm sağlamlığına faydalıdır və müəyyən xərçəng növlərindən qoruya bilir.

Portağal qabığında həmçinin yaxşı miqdarda provitamin A, folat, riboflavin, tiamin, B6 vitamini və kalsium var. O, həmçinin 2-ci tip diabet, piylənmə və Alzheimer xəstəliyi kimi bir çox xroniki vəziyyətin qarşısını almağa və idarə etməyə kömək edə bilən polifenol adlanan bitki birləşmələri ilə zəngindir.

Portağal qabıqlarının tərkibindəki efir yağlarının demək olar ki, 90%-i dəri xərçəngi də daxil olmaqla iltihab əleyhinə və xərçəng əleyhinə xüsusiyyətləri öyrənilmiş təbii kimyəvi maddə olan limonendən ibarətdir.

Qidalandırıcı faydalarına baxmayaraq, portağal qabığı yeməyin bəzi zərərləri də var.

Pestisidlər portağal kimi sitrus meyvələrində kif və həşəratlardan qorunmaq üçün tez-tez istifadə olunur.

Tədqiqat portağalların daxili meyvəsinin çox aşağı və ya aşkar edilməyən səviyyədə pestisidlərə malik olduğunu aşkar etsə də, onların qabıqlarında əhəmiyyətli dərəcədə yüksək miqdarda var. Tədqiqatlar xroniki pestisid qəbulunu xərçəng riskinin artması və hormon disfunksiyası da daxil olmaqla sağlamlıq üçün mənfi təsirlərlə əlaqələndirir. Bununla belə, istehlak edilən pestisidin miqdarını azaltmaq üçün portağalları isti su altında yumaq tövsiyə olunur.

Portağal qabıqlarının sərt teksturasına və yüksək lif tərkibinə görə həzm edilməsi çətin ola bilər. Onları, xüsusən də böyük parçaları bir anda yemək, kramp və ya şişkinlik kimi mədə narahatlığına səbəb ola bilər.

Portağal qabığını az miqdarda qatıq, yulaf ezmesi, kekslər, salat sosları və ya marinadlara əlavə edərək istifadə edə bilərsiniz.