Günəbaxan tumları çoxumuzun xoşladığı bir qəlyanaltıdır. Lakin günəbaxan tumunun dadından əlavə sağlamlıq üçün də bir çox faydası da var.

Foodinfo.az günəbaxan toxumunun 6 faydasını təqdim edir:

1. Yaxşı bir protein mənbəyi: Günəbaxan tumları zülalla zəngin qəlyanaltıdır. Yüksək miqdarda protein əzələ inkişafını dəstəkləyir və bədənin ehtiyac duyduğu amin turşularını təmin edir. 

2. Enerji mənbəyi: Tərkibindəki yağ və zülal sayəsində günəbaxan tumları sürətli enerji mənbəyidir. Bir ovuc günəbaxan tumu yemək enerji səviyyənizi artırır və gün ərzində özünüzü daha canlı hiss edirsiniz. 

3. Antioksidant tərkibi: Günəbaxan tumları E vitamini ilə zəngindir və antioksidant xüsusiyyətlərə malikdir. Bu xüsusiyyəti sayəsində bədəni sərbəst radikalların zərərli təsirlərinə qarşı qoruyur. 

4. Xolesterin salıcı təsir: Bu tumlarda olan oleik turşu xolesterin səviyyəsini azaltmağa kömək edir. Bu ürək sağlamlığına müsbət təsir göstərir. 

5. Sümük sağlamlığını dəstəkləyir: Günəbaxan tumları maqneziumla zəngindir. Maqnezium sümük sağlamlığı üçün vacib bir mineraldır və bədəndə kalsiumun istifadəsini dəstəkləyir.

6. Stresslə mübarizə: Tərkibindəki maqnezium və triptofan sayəsində günəbaxan tumları stresslə mübarizə qabiliyyətini artırır. Triptofan bədəndə xoşbəxtlik və dinclik hissi yaradan serotonin hormonunun istehsalına kömək edir. 

Yekun olaraq qeyd edək ki, günəbaxan tumları dadlı qəlyanaltı olmaqla yanaşı, bir çox faydalı xüsusiyyətlərə malikdir. Bununla belə, istehlak edərkən diqqətli olmaq və həddindən artıq olmamaq vacibdir. Balanslaşdırılmış şəkildə istehlak edildikdə günəbaxan tumları sağlamlıq üçün faydalı qəlyanaltı ola bilər.