Bu gün tez-tez istehlak edilən işlənmiş qidaların insan sağlamlığını təhdid etdiyini bildirən Prof. Dr. Onur Yaprak, “Souslar, şorbalar, konservlər, unlu və ya şəkərli qablaşdırılmış məhsullar, qazlı içkilər, qaymaqlı pendir kimi hazır yeməklər və sürtkülər işlənmiş qidalardır. İstənilən işlənmiş qidanı müəyyən etməyin asan yolu onun etiketinə baxmaqdır. Əgər tanınmaz, mürəkkəb adları olan tərkib siyahısı varsa, bunun emal olunmuş qida olduğunu deyə bilərik. İşlənmiş qidaların istehlakı piylənmə, metabolik sindrom, otoimmün xəstəliklər, depressiya, kolon və mədə xərçəngi riskini artırır.

Medipol Mega Universiteti Xəstəxanası Orqan Nəqli Bölümündən Prof. Dr. emal olunmuş qidaların sağlamlığa mənfi təsirlərinə diqqət çəkən Onur Yaprak, “Pəhrizdən alınan kalorilərin 25-60 faizinin işlənmiş qidalardan gəldiyi təxmin edilir. Qida məhsulları mexaniki və ya kimyəvi üsulla iki fərqli üsulla işlənir. Pasterizasiya kimi mexaniki üsullar kimyəvi emaldan daha məsumdur. Kimyəvi emal zamanı qidalara müxtəlif məqsədlər üçün müxtəlif kimyəvi maddələr əlavə edilir. Kimyəvi emal olunmuş qidalar, həmçinin ultra emal olunmuş qidalar şəkər, süni inqrediyentlər, təmizlənmiş karbohidratlar və trans yağlarda yüksək olur. Buna görə də onlar bütün dünyada piylənmə və xəstəliklərə əsas töhfə verirlər.

“Emal olunmuş qidalara hazır yeməklər və souslar, şorbalar, konservlər, peçenye, çips, kraker, vafli, şəkərli soda, kolbasa, salam, kolbasa və krem ​​pendir kimi yayılma kimi bişmiş və ya şəkərlə qablaşdırılmış məhsullar daxildir. İşlənmiş qidalardan tamamilə qaçınmaq qeyri-mümkün ola bilər, lakin həddindən artıq istehlakın niyə zərərli ola biləcəyini başa düşmək sağlamlığınızı yaxşılaşdırmaq üçün vacib bir addımdır. Birincisi, bu məhsullar adətən artan miqdarda duz, şəkər və ya yağ ehtiva edir, bunların hamısı həddindən artıq istehlak edildikdə zərərlidir. Emal edilmiş qidalar dadını, teksturasını yaxşılaşdırmaq və ya saxlama müddətini uzatmaq üçün adətən əlavələr və ya konservantlarla kimyəvi müalicə olunur. İstənilən işlənmiş qidanı müəyyən etməyin asan yolu onun etiketinə baxmaqdır. Əgər tanınmaz, mürəkkəb adları olan tərkib siyahısı varsa, bunun emal olunmuş qida olduğunu deyə bilərik. "

Prof. Dr. Onur Yaprak işlənmiş qidaların orqanizmdə yaratdığı 5 xəstəliyi belə izah edib:

“Piylənmə: Şəkərin piylənməyə kömək etdiyi və bu daha sonra bir sıra digər xroniki xəstəliklərə səbəb ola biləcəyi yaxşı sübut edilmişdir. Yüksək dərəcədə işlənmiş qidalar çox vaxt əlavə şəkərlə yüklənir, lakin 'şəkər' sözü həqiqətən etiketdə görünmürsə, aldanmayın. Şəkər əvəzedicilərinin ən çox yayılmış adları qarğıdalı siropu, fruktoza, qlükoza, saxaroza və maltozadır. Şəkər istehlakı narkotik asılılığına bənzər beyində həzz və ehtiras hissi yaradır. Əlavə edilmiş şəkərləri gündəlik kalorilərin 10 faizindən çox olmayaraq məhdudlaşdırmaq tövsiyə olunur. Bu, gündə təxminən 12 çay qaşığı şəkərə bərabərdir. Təkcə sərinləşdirici içki qutusunda təxminən 10 çay qaşığı olduğunu xatırlasaq, bu miqdar hətta 1 sərinləşdirici içkidən də götürülə bilər.

"Metabolik sindrom: İşlənmiş qida istehlakı, ürək xəstəliyi və 2-ci tip diabetə səbəb ola biləcək bir qrup risk faktoru olaraq təyin olunan metabolik sindromla əlaqələndirilir. Metabolik sindroma yüksək xolesterin, artan bel ətrafı, yüksək qan təzyiqi və yüksək oruc qan daxildir. şəkər, və insulin müqaviməti Rafine karbohidratlar həddindən artıqdır Böyük miqdarda istehlak edildikdə, şəkərlər bədəndə yağ olaraq yığılır, yağın artması insulin müqavimətinə səbəb olur.

"Otoimmün xəstəliklər: Bu vəziyyət orqanizmin immun sistemi nəzarətdən çıxıb öz hüceyrələrinə hücum etdikdə tetiklenir. 100-dən çox müxtəlif otoimmün xəstəlik var. Lakin daha çox rast gəlinənlər 1-ci tip diabet, lupus, dağınıq skleroz, revmatoid artritdir. , Crohn xəstəliyi və Hashimoto tiroiditi.Bu xəstəliklərdə immunitet sistemi sağlam hüceyrələri qeyri-sağlam olanlarla qarışdırır və qorumalı olduğu bədənə hücum edir.İmmun sisteminizin yüzdə 70-nin bağırsaqlarınızda olduğu təxmin edilir.Bu Həzm sisteminizdə dolaşan ətraf mühitin bütün toksinlərini nəzərə alsanız, təəccüblü deyil.Bağırsağın epitel hüceyrələri hüceyrə adlanan xüsusi hüceyrə təbəqəsi ilə örtülmüşdür.

Leyla