Balqabaq Meksikadan gəlir, eramızdan əvvəl məlumdur və insanlar tərəfindən yetişdirilən ən qədim tərəvəzlərdən biridir. Balqabağın tərkibində çoxlu miqdarda lif, vitamin A, C, B, D, K, PP, T (karnitin), omeqa-3, beta-karotin və minerallar: kalsium, fosfor, dəmir, sink və kalium var. Tərəvəzdə karbohidratlar, şəkərlər və pis yağlar azdır, kalorilərdə olduqca aşağıdır - 100 qrama 22 kkal. Ancaq bütün faydalarına baxmayaraq, balqabağın düzgün istifadə edilməməsi orqanizmə zərər verə bilər. 

Balqabağı hazırlamağın ən sağlam yolu buxarda bişirilir və qaynadılır, sonra balqabağın tərkibindəki maddələr toksinləri və istehlak edilən artıq yağları çıxarmağa kömək edir, maddələr mübadiləsini sürətləndirir, lif və xromun olması sayəsində aclığın qəfil artımının qarşısını alır. 

Balqabaq tumları da çox sağlamdır: onların tərkibində karotenoidlər, tokoferollar, A, E, B, F, PP vitaminləri, sağlam yağ turşuları, yod, kalsium, kalium, dəmir, maqnezium, fosfor, sink, selen, qlütamik var.

Balqabağın dadını turş tərəvəzlər, darçın, yer göbələyi, dəniz məhsulları və sitrus meyvələri ilə dəyişmək olar. Eləcə də ət - onun həzmini və udulmasını maneə törətdiyi üçün birlikdə yemək olmaz.

Leyla