
Tərkibində rafinə (emal olunmuş) şəkər olan qida məhsulları uzun müddət və mütəmadi şəkildə qəbul edildikdə xroniki iltihab riskini artırır. Bu, bir çox elmi araşdırmalarla təsdiqlənmişdir.
Foodinfo.az xəbər verir ki, rafinə şəkər qanda şəkərin sürətlə yüksəlməsinə səbəb olur. Bu isə insulin səviyyəsinin tez-tez qalxıb-enməsinə gətirib çıxarır. Nəticədə bədəndə oksidativ stress və iltihab reaksiyaları yaranır. Bu proses gizli şəkildə baş verir və illərlə davam edə bilər.
Daim yüksək şəkər qəbul etmək immun sistemin balansını pozur və bədən müdafiə sistemini "həmişə ayıq" vəziyyətdə saxlayır. Bu da xroniki iltihaba səbəb olur. Bu növ iltihab ürək-damar xəstəlikləri, tip 2 diabet, oynaq problemləri, bəzi xərçəng növləri və Alzheimer xəstəliyi kimi bir çox problemlərin təməlində durur.
Xüsusilə qazlı içkilər, şirniyyatlar, konfet, bəzi paketlənmiş səhər yeməkləri, tort-piroqlar və sənaye üsulu ilə hazırlanmış sous və içkilər rafinə şəkərlə doludur.
Əgər orqanizmdə iltihab riskini azaltmaq istəyirsinizsə, rafinə şəkər istifadəsini azaltmaq, onun yerinə təbii şəkər mənbələri (məsələn, meyvələr, bəkməz, bal – az miqdarda) seçmək daha sağlam seçimdir. Balanslı qidalanma və lifli qidalar da bu prosesi tənzimləməyə kömək edir.