Mədə sağlamlığını qorumaq üçün yeməkdən sonra şişkinlik hiss etməmək vacibdir. Bunun üçün yemək vərdişlərini nəzərdən keçirərək mədədə asan həzm olunan qidaları seçmək lazımdır.
Foodinfo.az mədəni yormayan və şişkinlik hissi yaratmayan qidaları təqdim edir:
1. Tərəvəzlər: Brokoli, ispanaq və balqabaq kimi tərəvəzlər liflə zəngindir və asan həzm olunur. Bundan əlavə, tərəvəzlər zəngin vitamin və mineral mənbəyidir.
2. Tam taxıllar: Tam buğda çörəyi və qəhvəyi düyü kimi tam taxıllı qidalar liflə zəngindir və həzmi asanlaşdırır.
3. Zülal qaynaqları: Örtülmüş toyuq, hinduşka və balıq kimi zülal qaynaqları asan həzm olunan qidalardır. Bundan əlavə, yağsız qatıq və kəsmik kimi zülalla zəngin qidalar da bu qrupa daxildir.
4. Meyvələr: Banan, armud, kivi kimi asan həzm olunan meyvələri seçə bilərsiniz. Bu meyvələr həzm sistemini sakitləşdirir və şişkinlik hissini azaldır.
5. Quru paxlalılar: Mərci, noxud və lobya kimi quru paxlalılar liflə zəngindir və asanlıqla həzm olunur. Ancaq bu qidaları istehlak edərkən diqqətli olmalısınız, həddindən artıq istehlak mədəni yora bilər.
Yuxarıda qeyd etdiyimiz qidalar mədədə asan və rahat həzm olunan qidalardır. Bundan əlavə, yeməkdən sonra tez uzanmamaq və yeməklər arasında kifayət qədər vaxt gözləmək də həzm sistemini dəstəkləyir. Sağlam və balanslı qidalanma vərdişlərini mənimsəməklə mədə pozğunluqlarının qarşısını ala və özünüzü həzm problemlərindən qoruya bilərsiniz.