Tədqiqatçıların apardığı araşdırmalara görə, bəzi qidaların depressiya və stressi ağırlaşdırdığı, bəzi qidaların isə depressiyaya müsbət təsir etdiyi aşkar edilmişdir. 

Foodinfo.az xəbər verir ki, depressiyanı ağırlaşdıran qidalar arasında şəkər və şirin içkilərin yüksək istehlakı, kolbasa kimi emal olunmuş qidalar, ağ çörək kimi sadə karbohidratlar, qızardılmış toyuq və cips, hamburger və biftek şəklində qırmızı ət var. Təbii ki, pəhrizdə tərəvəz və meyvə istehlakının azaldılması gərginlik, stress və depressiyaya səbəb olan ən təsirli amillərdən biridir.

Depressiyanı ağırlaşdıran qidalara əlavə olaraq tütün və ya spirtli içkilərdən istifadə etmək, idman hərəkətləri etməmək, gündəlik gəzməmək də stress və depressiyanı artıra bilər. Depressiya ən çox rast gəlinən psixi sağlamlıq problemlərindən biridir və ondan qaçmaq üçün pəhrizinizdə diqqətli olmalısınız. 

 Ən yaxı depressiya əleyhinə qidalar aşağıdakılardır:

Omeqa-3 yağ turşuları: yaxşı əhval-ruhiyyə yaratmağa birbaşa təsir göstərir. Kətan toxumu, balıq yağı, qızılbalıq və qoz kimi qidalarda çoxlu miqdarda omeqa-3 yağ turşuları var.

D vitamini : Onun çatışmazlığı depressiya, demans, autizmə səbəb olur və əslində antidepresan vitaminlərin ən vacib növlərindən biri hesab olunur. Günəş işığı bədəndə D vitamini əmələ gəlməsinin çox yaxşı mənbəyidir. Hər gün birbaşa günəş işığı ala bilmirsinizsə, D vitamini əlavələrindən istifadə edə bilərsiniz. Təbii ki, onun istifadəsi həkim tərəfindən təyin olunmalı və onun nəzarəti altında olmalıdır.

Maqnezium: Onun çatışmazlığı depressiyaya səbəb olur və tərkibində maqnezium olan qidalar antidepresan qidalardır. Maqnezium yaşıl tərəvəzlərdə, lobya və yosunlarda olur.

B qrupunun vitaminləri : orqanizm üçün çox zəruridir və hər biri orqanizmin müəyyən hissəsində mühüm rol oynayır və sinir sisteminə təsirinə görə antidepressant vitamin sayılır. Bu qrupdakı vitamin növləri daha çox ət, balıq, toyuq, yumurta və süd kimi heyvan mənşəli qidalarda olur.

Folat: Bədəndə aşağı səviyyədə olan fol turşusu orqanizmi hətta antidepresanlara belə reaksiya verə bilmir. Antidepresan qidalar olan fol turşusu ilə zəngin qidalara yarpaqlı tərəvəzlər, lobya, paxlalılar və taxıllar, meyvələr və meyvə şirələri daxildir.

Amin turşuları: beynin düzgün işləməsinə kömək edir və onun çatışmazlığı tənbəlliyə, konsentrasiyanın azalmasına və depressiyaya səbəb olur. Əhəmiyyətli amin turşuları mənbələrinə mal əti, yumurta, balıq, paxlalılar, və qoz-fındıq daxildir. Tərkibində amin turşuları olan qidalar da antidepresan qidalar ola bilər .

Dəmir: Dəmir çatışmazlığı qadınlarda kişilərə nisbətən daha çox rast gəlinir. Dəmir çatışmazlığı anemiyaya və orqanizmdə oksigen səviyyəsinin azalmasına, əsəbilik və depressiyaya səbəb olur. Ən əhəmiyyətli dəmir mənbələri qırmızı ət, balıq, toyuq və hinduşka ətidir.

Sink: həzm sisteminin sağlamlığında və qidada olan qida maddələrinin parçalanmasında mühüm rol oynayan, orqanizmin immun sistemini stimullaşdıran, iltihabı azaldan və bədən orqanlarının allergiyasının qarşısını alır. Qoz-fındıq mühüm sink qaynağıdır.

Yod: Onun çatışmazlığı yorğunluq, depressiya, zehni çaşqınlıq və gecikmiş böyümə kimi bir çox problemə səbəb olur. Dəniz məhsullarında daha çox yod var və onu istehlak etməyin mümkün olmadığını düşünürsünüzsə, yod əlavələrindən istifadə edə bilərsiniz.

Selenium: Bu maddənin olmaması halsızlıq və başgicəllənməyə səbəb olur. Seleniumla zəngin qidaların, xüsusən də Braziliya qozlarının istifadəsinə üstünlük verilməsi tövsiyə olunur.