Bəzi qidalar səhvən sağlam hesab edilsə də, əslində çox vaxt orqanizm üçün zərərlidir. Foodinfo.az bildirir ki, bunu Pravda.Ru ilə söhbətində diyetoloq-məsləhətçi Aleksey Kabanov deyib.

Mütəxəssisin sözlərinə görə, ən çox insanlar xama və digər süd məhsullarının faydalarından danışırlar. O qeyd edib ki, onların bəzi xassələri əslində orqanizmə müsbət təsir edir, lakin süd müntəzəm olaraq qəbul edilməməlidir.

Problem ondadır ki, xama çox yağlı məhsuldur. Tərkibində doymuş yağlar var ki, bunlar bizim pəhrizimizdə çox olur. Nəticədə ürək-damar xəstəlikləri, şəkərli diabet və piylənmə riski artır.

Ekspert onu da xatırladıb ki, ətdən çox istifadə etmək olmaz. O qeyd etdi ki, hətta buxarda hazırlanmış məhsul qan damarlarının vəziyyətinə mənfi təsir göstərən yağlardan və digər zərərli komponentlərdən məhrum deyil. Bundan əlavə, çox ət yemək piylənməyə və ya yüksək qan şəkərinə səbəb ola bilər.

“Yağlı qırmızı ətdən hazırlanan buxarda bişmiş kotletlərin daha az zərərli olacağı ümidi ilə yaltaqlanmamalısınız. Təəssüf ki, bu baxımdan heç nə dəyişməyəcək”, - deyə mütəxəssis əlavə edib.

Dietoloq şirələrə daha diqqətli olmağı da tövsiyə edib. O izah edib ki, onların tərkibində meyvələrdə olan lif yoxdur və təmiz fruktoza orqanizmdə şəkərin miqdarını artırır.

Fərid