Bəzi insanlar sonrakı günlər üçün yeməkləri bir gündə hazırlayır, bu düzgün olmasa da, bəzən xanımların işini asanlaşdırır, amma bəzi qidalar var ki, onların qalıqlarını heç vaxt yeməməliyik.

Foodinfo.az xəbər verir ki, bəzi qidalar var ki, onları növbəti günə hazırlamaq olmaz, çünki bu qalmış qidalar təhlükəli xəstəliyə səbəb ola bilər.

Yumurta

Yumurtada salmonella var. Yumurtanın istənilən müddət ərzində otaq temperaturunda saxlanması onda bakteriyaların çoxalmasına səbəb olacaq və zaman keçdikcə onun zədələnmə səviyyəsi artacaq. Odur ki, yumurta təzə istehlak edilməlidir.

Kartof

 Kartofu sərin yerdə saxlamalısınız, çünki bakteriyalar kartofun səthində aşağı oksigen mühitində yaşaya və bədənə daxil ola bilər.

İspanaq

Çuğundur kimi, ispanaq da tərkibində nitrat olan başqa bir qidadır. Bu qidalardan olan nitratların orqanizminizə keçməməsi üçün ispanağı çiy yemək və ya bişirirsinizsə, dərhal yemək daha yaxşıdır.

Düyü

Bəzi qidalar var ki, bir müddət sonra zəhər əmələ gətirir. Məsələn, qalıq düyüdə otaq temperaturunda sayı artan bir çox mikroorqanizm ola bilər. Buna görə də düyü bişirib sonra istifadə edəcəksinizsə, mümkün qədər tez soyuducuya qoyun.

Toyuq

Çiy toyuq yumurta kimi salmonella ehtiva edir və otaq temperaturunda olduqda, bakteriyaların böyüməsi üçün münbit şərait yaranır. Uzun müddət sonra mikrodalğalı sobaya qoysanız, onu sağlam qidaya çevirə bilməzsiniz. 

Soyuq havada donmuş yağlar

Zeytun yağı, kanola yağı, kətan toxumu yağı və digər bitki toxumu yağları omeqa-3 və digər doymamış yağlarla zəngindir, bir çox faydaları var, lakin temperatura həssasdır. Tərkibində bu yağlar olan qidaların yenidən qızdırılması onların qeyri-sabit olmasına səbəb olur və orqanizm üçün zərərlidir.

Yağlı qidalar

Yağlı yeməklər, məsələn, kartof qızartması kimi yeməklər yenidən qızdırılmamalıdır, çünki onlar bakteriya artımını artırır.

Restoran yeməyi

Restoran yeməkləri ümumiyyətlə saxlamaq üçün yaxşı yemək deyil. Restoran yeməkləri bakteriya və mikrobların böyüməsinə kifayət qədər müqavimət göstərə bilməz və adətən dondurucuda saxlanmaq üçün uyğun deyil. Odur ki, bu yeməkləri eyni restoranda yemək və sabaha saxlamamaq daha yaxşıdır.

Dəniz məhsulları

Təzə balıqda çox sağlam omeqa var, lakin asanlıqla xarab olma riski var. Qalan balıqlarda olan bakteriyalar çox isti temperaturda sürətlə inkişaf edir. Balıqları heç vaxt soyuducuda 2 saatdan çox qoymayın və təzə istehlak edin.