
Yumurtanın qabığını tez və asanlıqla soymaq üçün aşağıdakı üsullar çox effektivdir:
1. Yumurtanı qaynadarkən suya duz və ya sirkə əlavə edə bilərsiniz. 1 çay qaşığı duz və ya 1 xörək qaşığı sirkə yumurtanın qabığı ilə zülalın arasındakı təbəqəni zəiflədir. Bu, bişdikdən sonra qabığın rahat soyulmasına kömək edir.
2. Yumurtaları soyuq suya qoymaq olar. Qaynadıqdan dərhal sonra yumurtaları soyuq su və ya buzlu su dolu qaba qoymaq yumurtanın içindəki buxarı azaldır və qabığın zülaldan ayrılmasını asanlaşdırır.
3. Yumurtanı qaynamış suya qoyub qaynatmaq daha effektlidir. Çünki zülal dərhal bərkiyir və qabıq daha rahat soyulur. Əgər yumurtanı soyuq suda qaynatmağa başlasanız, zülal qabığa yapışa bilər.
4. Bişmə müddətinə diqqət edin. Yumurtanı 10-12 dəqiqədən çox bişirmək qabığın soyulmasını çətinləşdirə bilər. Tam bişmiş, amma çox sərt olmayan yumurta daha rahat soyulur.
5. Bişmiş yumurtanın qabığını çartladıb bir az suyun içində saxlayın. Bu zaman su qabıqla zülalın arasına keçər və soymaq çox asan olar.
Təzə yumurtalar çətin soyulur, çünki pH səviyyəsi aşağıdır və zülal qabığa çox yapışır. Bir neçə günlük (5-7 gün) yumurtalar soyulmaq baxımından daha münasibdir.