Britaniyalı alim Tim Spector misli görünməmiş bir araşdırma aparıb. O, əsassız, lakin beynimizdə dərin kök salmış qida haqqında fikirləri dağıtır. Foodinfo.az Forbes Life-a istinadla xəbər verir ki, Spectorun “Məcburi səhər yeməyi”, “Sağlam kofe və təhlükəli fast food” kitabından qlüten mifləri haqqında fəsili dərc edir.

Son on ildə qlütenin reputasiyası çox pisləşdi. Görünür, tamamilə hər kəsin, hətta qeyri-mütəxəssislərin də bu məsələ ilə bağlı fikirləri var. Məşhurlar, həkimlər və diyetoloqlar gluteni qeyri-sağlam, lazımsız və potensial təhlükəli elan ediblər. Cəmiyyətdə yayılan külli miqdarda dezinformasiya və ixtisaslı peşəkar məsləhətlərin olmaması qlütensiz və aşağı qlütenli pəhrizlərin populyarlaşmasına səbəb olub. Qida sənayesi bunda böyük vəd gördü. Qlütensiz məhsulların qlobal bazarının illik dövriyyəsi hazırda ən azı 17 milyard dollar təşkil edir və ildə təxminən 10% artır. Böyük qazanc əldə olunduğundan, gluten müzakirəsi incə şəkildə formalaşır və pul istəyi ilə idarə olunur.

İndi "Gluten Free" yazısı toyuq döşləri, şampun və hətta suyun üzərində tapıla bilər. Qida sənayesi istehlakçı qorxularından və qlüten haqqında yanlış təsəvvürlərdən qazanc əldə edir. Həm də təkcə qida sənayesi deyil: Məşhurlar, sağlam həyat tərzi sürən qruplar və təsir göstərənlər bizi qlütensiz təkliflərlə doldurur. Biz Novak Cokovic kimi idman ulduzlarından təsirli hekayələr eşidirik, o, uğurunu dünya 1 nömrəli titulunu qazandıqdan sonra qlütensiz pəhrizlə əlaqələndirir. Bu, qlütendən imtinanın lehinə çox təsir edici bir sübut idi, lakin tezliklə Cokovic bir neçə il reytinqlərdə aşağı düşdü. Bu, dəbli pəhrizlərə gəldikdə, təcrid olunmuş, yüksək profilli hallara diqqət yetirməyin nə qədər təhlükəli olduğunu göstərir. Bəzi sirli xəstəliklərdən birdən-birə eyni şəkildə sağalmış məşhurlardan və təsir edənlərdən bir çox başqa, eyni dərəcədə şübhəli hekayələr var, onların qarşısında ənənəvi tibb gücsüz idi.

Müxtəlif ölkələrdən olan insanların pəhrizinə xas olan bir çox taxılın (buğda, çovdar, arpa və yulaf) tərkibində qlüten (latınca “yapışqan” mənasını verən) adlı zülal var. Bu, iki ehtiyat zülalın qarışığıdır - gliadin (xəmirə plastiklik verir) və glutenin (elastik edir). Gluten öz xüsusiyyətlərini un su ilə qarışdırdıqda göstərir. Xəmirə xarakterik xüsusiyyətlərini verir: tekstura, elastiklik və forma. Bu xüsusiyyətlər fermentasiya, duz əlavə etmək, turşuluq və ya rütubəti dəyişdirməklə dəyişdirilə bilər.

Çölyak xəstəliyi təsdiqlənmiş bir qlüten allergiyasıdır: bu, otoimmün bir xəstəlikdir ki, əgər gluten qəbul edilərsə, immunitet sistemi öz toxumalarınıza hücum edir.

Gluten, şübhəsiz ki, çörəkçinin dostudur. O, həm də dünya pəhrizində ən məşhur proteinlərdən biridir. O, hər yerdədir. Çörək, makaron, peçenye, tortlar və pivə, soya sousu və sous kimi daha az aşkar yerlərdə. Bununla belə, dünya əhalisinin çox kiçik bir hissəsi (1% -dən az) çölyak xəstəliyinin tibbi diaqnozu və ya daha nadir hallarda buğda allergiyası səbəbiylə hər hansı bir qlüten mənbəyindən qaçmaq məcburiyyətindədir. Çölyak xəstəliyi təsdiqlənmiş bir qlüten allergiyasıdır: bu, otoimmün bir xəstəlikdir ki, əgər gluten qəbul edilərsə, immunitet sistemi öz toxumalarınıza hücum edir. Hətta kiçik bir qlüten parçası xəstədə şiddətli ishal, qusma, qəfil kilo itkisi, xroniki yorğunluq və anemiya kimi xoşagəlməz və zəiflədici simptomların siyahısına səbəb olur.

Bu bədbəxtlər üçün yeganə çıxış yolu qlütensiz pəhrizə keçməkdir. Bağırsağın zədələnməsi mikroskop altında aydın görünür; buna görə xəstədə çölyak xəstəliyindən şübhələnirsə, diaqnoz zamanı həkimlər onun nazik bağırsağının kiçik bir hissəsini müayinə edirlər. Xüsusi qan testləri də aparılır, bunun üçün həkim bir müraciət yazır - mağazada satın alınan möcüzəvi "allergiya testləri" burada kömək etməyəcəkdir. Ən əsası, çölyak xəstəliyi olan insanlar testdən əvvəl ən azı altı həftə müntəzəm olaraq qlüten istehlak etməlidirlər, əks halda nəticələr qeyri-dəqiq olacaqdır.

Glutensiz pəhrizlərin mövcud populyarlığına baxmayaraq, buğdadan qaçınmağın sağlamlıq üçün faydalı olduğuna dair heç bir elmi sübut yoxdur.

Çölyak xəstəliyi irsiyyətlə güclü şəkildə bağlıdır, lakin qəribə də olsa, genlərində bu xəstəliyə meylli olan hər kəs, hətta özü istehlak etsələr də, əslində ondan əziyyət çəkmir. Eyni əkizlərin hər ikisinin çölyak geninə malik olduğu və oxşar həyat tərzi sürdüyü, onlardan birinin bu xəstəlikdən əziyyət çəkdiyi, digərinin isə heç bir simptomu olmayan cüt əkizləri məlumdur. Bir çox digər xəstəliklərdə olduğu kimi, bu, insandan insana dəyişən bağırsaq mikrobiomunun tərkibinə görə ola bilər.

Nərmin