Tokio Metropolitan Universitetinin tədqiqatçıları qlükoza qəbulunu artıran genetik modifikasiyalı meyvə milçəklərinin əhəmiyyətli dərəcədə daha uzun ömür sürdüyünü müəyyən ediblər.

Yaşlanan milçəklərin beyin hüceyrələrini öyrənərək, qlükozanın daha yaxşı mənimsənilməsinin motor funksiyalarının yaşa bağlı azalmasını kompensasiya etdiyini və gözlənilən ömrün artmasına səbəb olduğunu gördülər.Yəni sağlam qidalanma və beyində qlükozanın yaxşı mənimsənilməsi ömür uzunluğunun artmasına səbəb ola bilər.

Beyin bədənimizin ən çox enerji istehlak edən hissəsidir, qəbul etdiyimiz oksigenin 20% -ni və qlükozanın 25% -ni istehlak edir. Buna görə də onun enerji xəbərçisi adlanan adenozin trifosfat (ATP) istehsal etmək üçün qlükozadan istifadə edərək aktiv qala bilməsi çox vacibdir.

Glikoliz kimi tanınan kimyəvi proses həm hüceyrədaxili mayedə, həm də hüceyrələrin bir hissəsində - mitoxondriyada baş verir. Ancaq yaşlandıqca beyin hüceyrələri ATP istehsalında daha az aktivləşir və nəticədə beyinə daha az qlükoza daxil olur. Bu, daha çox qlükoza üçün daha çox qidanın bu vəzifə üçün yaxşı bir seçim ola biləcəyini göstərir.

Digər tərəfdən, daha sağlam qidalanma daha uzun ömür gətirir. Bu iki ziddiyyətli tapıntının sirrini açmaq sağlam və uzun ömrün arxasında duran mexanizmlərin daha yaxşı başa düşülməsinə səbəb ola bilər.

Nərmin