Hər bir cəmiyyətin öz Yeni il ənənəsi var. İspanların “on iki bəxtəvər üzüm” ənənəsi bunlardan biridir. Ənənəyə görə, ispanlar yeni ildə gecə yarısı çalan on iki saatlıq zəngin hər biri üçün bir üzüm yeməlidirlər. Burada məqsəd zənglər dayanmadan bütün üzümləri bitirməkdir. İnsanlar gələn ilin uğurlu olması üçün növbəti on iki ayın hər birində bir yaşıl üzüm yeyirlər.

Əgər saat 12-ni vuranda bütün üzümləri bitirə bilsəniz, son zəng çalmadan yeni iliniz uğurlu olacaq. Hər üzüm yeni ilin hər ayını təmsil edir. Yeyə bildiyiniz hər üzüm üçün gələn il xoşbəxt bir ayınız olacaq. 

On iki üzüm ənənəsinin mənşəyini izah edən bir çox hekayə var. Alikantedəki üzümçülərin bu xurafatı 1909-cu ildə müəyyən üzüm növlərinin artığını satmaq üçün başlatdıqları deyilir. Ancaq ənənənin daha da keçmişə, 1880-ci illərə getməsi ehtimalı daha çoxdur. 

Ənənə İspaniyaya xas olsa da, Cənubi Amerika və Latın Amerikasının bir çox ölkəsinə də yayılmışdır.