Bəzi insanlar pendiri sevirlər. Bu süd məhsulları ümumiyyətlə çox sağlamdır: onlar yüksək keyfiyyətli protein və kalsium, həmçinin maqnezium və B12 vitamini kimi bir çox digər qida və bioaktiv birləşmələrin mənbəyidir. Digər tərəfdən, pendir gündəlik pəhrizinizə əhəmiyyətli miqdarda natrium, doymuş yağ və kalori əlavə edir. Alimlər pendirdən daimi istifadənin nə qədər təhlükəli və faydalı olduğunu bildiriblər.

Hər gün pendir yeyirsinizsə, özünüzü bol kalsiumla təmin etmiş olarsınız. Bu xüsusilə vacibdir, çünki yetkin kişilərin 30 faizi və yetkin qadınların 60 faizi tövsiyə olunan gündəlik 1000 milliqram kalsium miqdarını həqiqətən almır. 50 qram pendir 115 ilə 350 milliqram arasında kalsium ehtiva edir, xüsusilə də çox miqdarda kalsium sərt pendirlərdə daha az miqdarda su olduğuna görə tapılır. Yəni üç böyük dilim italyan parmezanı, isveçrə və ya holland pendiri gündəlik kalsium tələbatını tam ödəyə bilər. Kalsium sümükləri sağlam saxlamağa kömək edir, eyni zamanda xərçəng riskini azaldır, qan təzyiqini aşağı salır və hətta sağlam çəki saxlamağa kömək edir.

Bununla belə, tez-tez pendir yemək və açıq bir mənfi cəhət var: həzm pozğunluğuna səbəb ola bilər. Fakt budur ki, elm adamlarının fikrincə, dünya əhalisinin təxminən 68 faizi bu və ya digər növ laktoza dözümsüzlüyündən əziyyət çəkir, yəni süd məhsullarında olan əsas karbohidrat olan laktozanı tam həzm edə bilmir. Bu insanlarda süd, qatıq və ya pendir içmək şişkinlik, qaz və ishala səbəb ola bilər. Bununla belə, bütün süd məhsulları arasında, xüsusilə sərt pendirlərə gəldikdə, ən az laktoza ehtiva edən pendirdir.

Pendir mədənizlə razılaşmasa da, yenə də bağırsaq mikrobiomunuzu yaxşılaşdırır. Çedar, edam, feta, parmesan, isveçrə, provolon, quda və gruyère də daxil olmaqla bir çox yumşaq və sərt pendir növləri probiyotikləri ehtiva edir.

Pendir, yağlı sortlara gəldikdə belə, ürək üçün də faydalıdır. Tibb elmi jurnalı The Lancet-də dərc edilən araşdırma 21 ölkədən 135 mindən çox iştirakçını əhatə etdi və pendir də daxil olmaqla süd məhsullarının istehlakı ilə ürək xəstəliyi riski arasında heç bir əlaqə tapmadı. Üstəlik, bir araşdırma gündə birdən çox tam yağlı və ya az yağlı süd məhsullarının ürək xəstəliyi, infarkt və ürək xəstəliyindən ölüm riskini azaldır.

Süd məhsulları da əla protein mənbəyidir. Pendir isə əsasən kazeindən ibarətdir, yavaş həzm olunan zülal məşqdən sonra əzələlərin bərpasına, güc artımına və dözümlülüyünə kömək edir. Maksimum təsir üçün, yatmazdan əvvəl pendir istehlak etmək tövsiyə olunur - bu vəziyyətdə pendirin effektivliyi südlə müqayisə edilə bilər.

Bununla belə, alimlər xəbərdarlıq edirlər ki, pendirin balanslaşdırılmış pəhrizin bir hissəsi olduğuna əmin olmaq vacibdir, çünki o, yüksək kalorili, natrium və doymuş yağ ehtiva edir - 30 qram pendirdə təxminən 100 kalori var. Bütün taxıllar, qurudulmuş meyvələr, tərəvəzlər və salat göyərti pendir üçün mükəmməl tamamlayıcıdır - onlar həddindən artıq yeməyə imkan verməyəcəklər.

Leyla