Şabalıd ağacı çiçək açdığı zaman onlara yerləşən arıların istehsal etdiyi şabalıd balı sıx konsistensiyası və tünd rəngi ilə diqqət çəkir. Sağlam, ləzzətli, həm də sağlamlığımız üçün lazım olan şəkəri əldə etməyimizi təmin edən bu balın faydaları saysız-hesabsızdır. 

Rafinə şəkərin zərərləri ilə bağlı araşdırmalar artdıqca bal və bəkməz kimi təbii şəkər mənbələrinin məşhurluğu getdikcə artır. 

Bəs bu balın faydaları nələrdir?

Foodinfo.az şabalıd balının faydalarını təqdim edir:

Bəlğəm və ya quru öskürəkdən şikayət edənlər öskürəyin müalicəsində şabalıd bala üstünlük verə bilərlər. Şabalıd balı bəlğəmgətirici xüsusiyyətlərə malikdir. 

Şabalıd balı antioksidant xüsusiyyətləri baxımından çox güclüdür, beləliklə bədəninizi mikroblardan təmizləməyə kömək edir. 

Xüsusilə qış aylarında bir az zəncəfil və limonla adi halda istehlak edilə bilən şabalıd balı immunitet sistemini gücləndirir və orqanizmi xəstəliklərdən qoruyur. 

Qış aylarının kabusu olan qrip, soyuqdəymə kimi xəstəliklərin müalicəsində şabalıd balı çarədir.

Şabalıd balı boğaz infeksiyaları və sidik yolları infeksiyaları kimi iltihablı xəstəliklərdə də istifadə edilə bilər.

Şabalıd balı da təbii şəkər mənbəyi olduğu üçün qan şəkərinin tənzimlənməsinə də kömək edir. 

Onun göz sağlamlığı üçün də faydalı olduğu deyilir. Xüsusilə katarakt kimi göz xəstəliklərinin müalicəsində faydalı olduğu məlumdur. 

Şabalıd balı da qan şəkərini tənzimlədiyi üçün daha uzun müddət tox qalmağınıza kömək edir. 

Bu bal dəri sağlamlığı və saç sağlamlığı üçün də faydalıdır. Əgər onu ölçülü şəkildə istehlak etsəniz, dərinin təmizlənməsini sürətləndirəcək və həmçinin qara nöqtələrin və sızanaqların sağalmasına kömək edəcək.

O, həzmi asanlaşdırır və buna görə yaranan mədə kramplarını yaxşılaşdırır. 

Şabalıd balı da antiseptik xüsusiyyətlərə malikdir, ona görə də şabalıd balı ağızda afta kimi yaraları sağaltmaq üçün istifadə edilə bilər.

Qan dövranını sürətləndirən şabalıd balı təbii olaraq orqanizmə enerji verir. 

Həzm problemləri və bağırsaq işinə müsbət təsiri ilə tanınan şabalıd balının qaz problemlərini aradan qaldırmağa kömək etdiyi də bilinir. 

Həmçinin şabalıd balının sağlam sperma sayını artırdığı bildirilir.

Şabalıd balının həddindən artıq istehlakı ürəkbulanma, halsızlıq və başgicəllənməyə səbəb ola bilər. Hamiləlik dövründə şabalıd balı istehlak edərkən diqqətli olmaq lazımdır. Hamiləlik dövründə şəkərli diabeti olan və ya polikistik yumurtalıq kimi ginekoloji xəstəlikləri olan qadınlara yaş qrupundan asılı olmayaraq həkim icazəsi olmadan şabalıd balı istehlak edilməsi tövsiyə edilmir.