
Məhsul unikal faydalı elementlər ehtiva edir. Foodinfo.az xəbər verir ki, bu barədə “Gazeta.Ru”ya danışan qastronteroloq, “Medicina” ASC-nin həkimi Yevgeniy Belousov bildirib ki, söhbət xurmidən gedir.
Ekspertin sözlərinə görə, xurma kalium və maqneziumla zəngindir — bu minerallar ürək və əzələ fəaliyyətinin normal işləməsi üçün vacibdir. 100 qram xurmanın tərkibində təxminən 180 mq kalium var ki, bu da orqanizmdə su-duz balansını tənzimləyir.
“Bundan əlavə, xurmanın tərkibində çoxlu antioksidantlar — taninlər, katexinlər, antosianlar var, xüsusilə astringent (acılı) xurma növlərində. Bu maddələr iltihab əleyhinə, mikroblara qarşı və potensial olaraq xərçəng əleyhinə təsir göstərir. Onlar ürək-damar sisteminin sağlamlığının dəstəklənməsində əhəmiyyətlidir”, — deyə Belousov izah edib.
Xurma həmçinin A, C, B qrupu vitaminləri və bol miqdarda lif mənbəyidir. Lif xolesterin səviyyəsinin tənzimlənməsinə kömək edir.
Həkim vurğulayır ki, maksimum fayda əldə etmək üçün xurmanı ağıllı şəkildə qəbul etmək vacibdir. Yetkin insanlar üçün tövsiyə olunan porsiya gündə 1–2 meyvədir, daha yaxşısı isə balanslı qida ilə birlikdə, məsələn, pendir və ya qoz-fındıqla istehlak etməkdir.