
Dəmlənmiş çayın təhlükəsiz və dadlı qalması üçün lazım olan vaxt kifayət qədər məhduddur.
Lent.az-ın xarici mediaya istinadən məlumatına görə, buna çayın növü, suyun temperaturu və saxlama şəraiti təsir edir.
Qara çay
Qara çayı dəmləndikdən sonra 30 dəqiqə ərzində içmək məsləhət görülür. Əgər çay qalığı varsa, onu soyuducuda saxlayın - bu, onun təravətini 12 saata qədər uzadacaqdır. Çayı bundan daha uzun müddət saxlamaq tövsiyə edilmir, çünki çayda mikroorqanizmlər inkişaf etməyə başlaya bilər, bu da onu içmək üçün təhlükəli edir.
Yaşıl çay
Yaşıl çaylar bir neçə dəfə dəmlənə bilər, lakin otaq temperaturunda qalan çay təkrar istifadə üçün uyğun deyil. Soyuducuda saxlanılan yaşıl çay öz gücünü təxminən 12-13 saat saxlayır. Bu müddətin aşılması antioksidant tərkibini azaldır və bakteriyaların böyüməsi riskini artırır.
Limonlu çay
Dərhal limonlu çayı içmək daha yaxşıdır - dəmləndikdən sonra 30 dəqiqədən gec olmayaraq. Limon oksidləşməni sürətləndirir, ona görə də onu hətta soyuducuda saxlamaq qəbuledilməzdir.
Ulun çayı
Ulun çayı dəmləndikdən bir neçə dəqiqə sonra içməyə hazırdır. İsti su ilə bir az qarışdırıla bilər, lakin köhnə infuziyalar yenidən dəmlənməməlidir. Altı saatdan çox dəmlənmiş çay ən yaxşı şəkildə atılır.
Karkade (Sudan qızılgülü çayı)
Karkade çayının dəmləmə müddəti suyun temperaturundan və dəmləmə üsulundan asılıdır, 5 dəqiqə ilə 48 saat arasında dəyişir. Dərman istifadəsi üçün içki isti və ya soyuq istehlak edilə bilər. Soyuducuda təxminən bir gün, otaq temperaturunda isə 30 dəqiqədən çox olmayan xüsusiyyətlərini saxlayır.
Niyə son istifadə tarixinə sadiq qalmaq vacibdir?
Şərq ölkələrində bir gündən artıq dəmlənmiş çayı “əqrəb dişləməsi” ilə müqayisə edirlər. Uzun müddət saxlandıqda, yarpaqlar arzuolunmaz maddələri buraxmağa başlayır və içkinin səthində qida maddələrinin udulmasına mane olan və mədədə narahatlıq yarada bilən nazik bir təbəqə meydana gəlir.
Çayı təhlükəsiz saxlamaq üçün məsləhətlər:
• Çayı otaq temperaturunda yarım saatdan çox buraxmayın (əksər növlər üçün).
• Əgər çayı daha sonra içməyi planlaşdırırsınızsa, termos və ya qapaqlı şüşə butulkadan istifadə edin.
• Dəmləyərkən suyun istiliyinə nəzarət edin: çox isti su oksidləşməni sürətləndirir, çox soyuq su isə ləzzəti və faydalı xüsusiyyətlərini azaldır.
• Yaxşı olar ki, çay qalıqlarını təzədən dəmləmək üçün istifadə etməmək, xüsusən də çay bir neçə saat dəmlənirsə.
Bu sadə qaydalara riayət etmək çayın dadını, ətrini və faydalı xüsusiyyətlərini qorumağa kömək edəcək, həmçinin xoşagəlməz sağlamlıq nəticələrinin riskini azaldır.