Yeni tədqiqatlar göstərir ki, yaşlanmanı gecikdirmək və sağlam qalmaq üçün qidalanma vərdişləri böyük rol oynayır. Uzun və sağlam yaşamaq üçün qidalanma vərdişlərimizi dəyişdirmək vacibdir. Az emal olunmuş, flavonoid və liflə zəngin qidalarla zəngin pəhrizlər sağlam yaşlanmanın açarıdır.

Foodinfo.az 2025-ci ilin araşdırmalarına əsaslanaraq bildirir ki, aşağıdakı 7 tövsiyə uzunömürlülük üçün faydalıdır.

Az emal olunmuş qidalar:

Təzə meyvə, tərəvəz və bütöv taxıllarla zəngin pəhriz, çəki nəzarətini yaxşılaşdırır və uzunömürlülüyə şərait yaradır.

Flavonoidlə zəngin qidalar:

Giləmeyvə və yaşıl çay kimi qidalar xroniki xəstəliklərin riskini azaldır.

Yüksək lifli karbohidratlar:

Paxlalılar həzm sistemini gücləndirir və diabet riskini azaldır.

Bitki əsaslı proteinlər:

Tofu və soya südü kimi məhsullar əzələ kütləsinin qorunmasına kömək edir.

Kiçik yağlı balıqlar:

Sardina və skumbriya kimi balıqlar omega-3 ilə zəngindir və xüsusilə qadınlarda ölüm riskini azaldır.

Bitkiyə yönəlik pəhrizlər:

Aralıq dənizi, DASH və MIND pəhrizləri Alzheimer xəstəliyinə qarşı mübarizədə təsirlidir.

Sağlam həyat tərzi ilə birləşmə:

Pəhrizi fiziki aktivlik və əlavələrlə birləşdirmək sağlam yaşlanmanın sirridir.